Przepis na czekoladowe praliny z masą orzechową
Praliny to francuska słodycz wykonana z migdałów, cukru, masła i śmietanki. Zazwyczaj podaje się je jako deser.
Proces wytwarzania pralin czekoladowo-orzechowych jest dość prosty, a składniki można znaleźć w większości kuchni.
Będziesz potrzebować:
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki proszku kakaowego
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 łyżki cukru
- 2 jajka
- 2 łyżki masła orzechowego, lekko roztopionego i schłodzonego
Wskazówki:
Pierwszym krokiem jest stopienie masła w rondlu na małym ogniu. Następnie dodaj cukier i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Dodaj trochę wody, aby upewnić się, że na dnie patelni nie tworzą się kryształki. Dodaj gorące mleko do tej mieszanki i ubij, aż stanie się pieniste.
Teraz musisz gotować tę mieszankę na małym ogniu, aż osiągnie temperaturę między (82°C-88°C). Gdy mieszanina osiągnie tę temperaturę, zdejmij z ognia i dodaj wanilię.