Jak zrobić galette z jabłkami i cynamonem?
Jeśli szukasz wegańskiego i bezmlecznego deseru, który jest pyszny, cynamonowo-jabłkowe galette jest idealnym przepisem dla Ciebie! Ten deser jest zrobiony z jabłek i cynamonu, jest zdrowy i sycący. To także świetny sposób, aby pokazać swoim bliskim, jak bardzo ich doceniasz. A jeśli szukasz deseru, który nie jest zbyt słodki lub zbyt pikantny, ten galette jest idealny dla Ciebie. Aby zrobić jabłkowo-cynamonowe galette, będziesz potrzebować Składniki:
- 1 1/2 szklanki jabłek, obranych i pokrojonych
- 3 łyżki stołowe naturalnego oleju lub masła
- 1 filiżanka mąki uniwersalnej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- Szczypta soli
- 1/4 szklanki wody
Wskazówki: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celcjusza. W misce wymieszaj razem pokrojone jabłka, olej lub masło, mąkę, cynamon, gałkę muszkatołową i sól. Wlej masę do 9-calowej formy na pierogi i dobrze ją dociśnij. Piec w piekarniku przez 25 minut. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia na 5 minut przed podaniem.