Wegański omlet z ciecierzycy

Weganski omlet z ciecierzycy

Omlet z ciecierzycy - Przepis na wegański omlet

W tym wegańskim przepisie na omlet, zrobisz pyszny i łatwy omlet z ciecierzycy. Jest to idealne śniadanie lub przekąska na każdą porę dnia. Do tego jest zdrowy i sycący!

Co jest potrzebne do przygotowania omletu z ciecierzycy

  • 1/2 szklanki ciecierzycy, odsączonej i opłukanej.
  • 1/4 szklanki wody.
  • 1 Jajko.
  • 1 Łyżka stołowa oliwy z oliwek.
  • Sól i pieprz, do smaku.
  • 1 łyżka stołowa posiekanej świeżej pietruszki lub kolendry, do dekoracji.
  • Jeśli używasz wegańskiego sera, będziesz również potrzebować: 1/2 szklanki ugotowanych ziaren ciecierzycy.
  • 2 łyżki stołowe drożdży odżywczych.
  • 1/4 szklanki wody.

Jak zrobić omlet z ciecierzycy

  • Na patelni rozgrzej olej na średnio-wysokim ogniu. Dodaj cebulę i smaż, aż zacznie mięknąć.
  • Dodaj mąkę z ciecierzycy i mieszaj, aż się połączy.
  • Kiedy mieszanina jest już połączona, dodaj wodę i doprowadź do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu, aż cała woda zostanie wchłonięta, około 10 minut.
  • Zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia na kilka minut.
  • Podawaj w misce i ciesz się!
omlet ciecierzyca

Instrukcje: Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu. Dodaj oliwę z oliwek lub masło i gotuj ciecierzycę, aż będzie miękka, około 7 minut. Zdjąć z ognia i pozostawić do lekkiego ostygnięcia. W małej misce, ubij razem jajko, mieszankę z ciecierzycy, sól i pieprz, kolendrę, nasiona kminu, chili w proszku, pietruszkę (jeśli używasz) i inne zioła, które lubisz. Dodaj tę mieszankę na patelnię i mieszaj, aż wszystko będzie równomiernie rozprowadzone. Umieść patelnię w piekarniku i piecz przez 10 minut, aż jajka będą gotowe. Podawaj natychmiast z ulubionymi dodatkami!