Walentynki tuż za rogiem i wiele z Was pyta mnie, co dobrego i wegańskiego można przygotować z tej okazji. W Dzień Zakochanych większość z nas nie zwraca uwagi na kalorie i często daje się skusić na jakiś deser. Mnie ten dzień kojarzy się z jakąś czekoladową słodkością, więc przygotowałam dla Was specjalnie z tej okazji walentynkowy mus czekoladowy z wiśniami. Łapcie przepis i zajadajcie! 🙂

Walentynkowy mus czekoladowy z wiśniami (4 porcje)
Składniki:
woda z 1 puszki ciecierzycy lub fasoli (tzw. aquafaba)
1-1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
1 szklanka mrożonych wiśni
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1,5 łyżki dowolnego sypkiego słodzidła (np. ksylitolu)*

Przygotowanie:
1. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.
2. Odsącz fasolę i upewnij się, że woda z puszki nie zawiera żadnych kawałków fasoli.
3. Wlej wodę (aquafabę) do wysokiego naczynia lub dużej miski i miksuj do uzyskania sztywnej piany (zupełnie jakbyś ubijała białka jajek na biszkopt). Jeśli aquafaba nie jest całkiem sztywna ubijaj dalej za pomocą miksera. Może to zająć dłuższą chwilę. Aquafaba będzie gotowa, gdy po odwróceniu miski do góry nogami nie będzie opadać.
4. Do ubitej aquafaby dodaj powoli płynną, ale nie gorącą czekoladę. Aquafaba straci na objętości, ale to nie szkodzi. Wlewaj czekoladę powoli i wymieszaj delikatnie.
5. Przełóż mus do kieliszków, salaterek lub innych dowolnych form. Odstaw do lodówki na około 2-3 godziny, aż masa całkiem stężeje.

6. Mrożone wiśnie wrzuć do garnka i gotuj na małym ogniu, aż całkiem się rozmrożą.
7. Odlej 2-3 łyżki soku z wiśni do kubka i wymieszaj z mąką ziemniaczaną.
8. Do wiśni dodaj słodzidło, a następnie wlej masę z mąką. Mieszaj do momentu zagotowania i odstaw.
9. Gdy mus będzie schłodzony i gęsty wyłóż go łyżeczką na górę musu.

*w zależności od tego jak bardzo słodki deser chcesz zrobić możesz dodać więcej słodzidła do wiśni lub do czekolady

Zamiast wiśni możesz użyć również mrożonych malin, truskawek lub jagód. Gdy będziesz używać świeżych owoców to ugnieć je troszkę widelcem, żeby puściły sok, który potem wykorzystasz do rozmieszania mąki.

Mus czekoladowy z wiśniami to mój pierwszy deser z wykorzystaniem aquafaby i jestem bardzo pozytywnie zaskoczona! Mimo, że ubijanie jej zajmuje więcej czasu niż ubijanie piany z białek, nie jest to ciężkie zajęcie. Podobnie jak białka aquafaba nie ma żadnego smaku, więc można użyć jej do dowolnego deseru. Mnie w głowie już siedzi jakiś puszysty biszkopt. Z pewnością moja przygoda z aquafabą dopiero się zaczyna!

Mam przyjemność poinformować Was również, że skończyłam pracę nad kolejnym ebookiem i będzie on dostępny od poniedziałku 12.02. To już dosłownie za parę dni. Ebook jest poświęcony przepisom na „Zdrowe ciasta bez pieczenia„. Więcej informacji na jego temat znajdziecie na tej stronie. Wystarczy kliknąć w przycisk poniżej i dowiecie się wszystkiego. W razie jak pojawią się jeszcze jakieś pytania zachęcam do kontaktu bezpośrednio ze mną poprzez maila lub wiadomość na Facebooku.

Chcę dowiedzieć się więcej

zdrowe ciasta bez pieczenia

Jeśli spodobał Ci się ten przepis to może spróbujesz jeszcze innych słodkości, które sprawdzą się jako walentynkowy deser?

wegański mus czekoladowy

tarta czekoladowa bez pieczenia

fit rafaello

wegański mus czekoladowy
tarta czekoladowa (bez pieczenia) z owocami (wegańska)
fit rafaello z kaszy jaglanej (wegańskie)

Jeśli spodobał Ci się ten wpis zapraszam na stronę bloga na Facebooku i zachęcam do polubienia Fanpage’u. W ten sposób na bieżąco będziesz dostawać informacje o kolejnych ciekawych postach! Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Pozdrawiam!
a podpis

Follow

zBLOGowani.pl

 

Zapisz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...