Wiele osób szuka pomysłów na deser z wykorzystaniem czereśni. Jak wspominałam ostatnio na blogu nie mam prawie żadnych przepisów z ich udziałem, więc nadrabiam zaległości. Tym razem zdecydowałam się na tartę, której przygotowanie nie wymaga specjalnej foremki. Nie wszyscy są miłośnikami tart i niekoniecznie posiadają specjalne formy w domu. W tym przypadku tarta bez formy sprawdzi się idealnie. Przed Wami tarta z nadzieniem czereśniowym!

Czekoladowa tarta z nadzieniem czereśniowym
Składniki na spód:
1 szklanka dowolnej mąki
4 łyżki kakao bez dodatku cukru
100g wegańskiej margaryny
2 łyżki dowolnego sypkiego słodzidła
5-6 łyżek zimnej wody
odrobina soli

Składniki na nadzienie czereśniowe:
1,5 szklanki czereśni
1/3 szklanki wody
2 łyżki dowolnego sypkiego słodzidła
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
sok z połowy cytryny

Przygotowanie spodu:
1. Mąkę, sól, słodzidło i kakao wymieszaj w misce.
2. Zimną margarynę pokrój w mniejsze kawałki.
3. Suche składniki wyłóż na blacie, dodaj margarynę i zimną wodę.
4. Masło siekaj nożem i mieszaj z suchymi składnikami.
5. Ciasto wyrób w dłoniach i odstaw do schłodzenia do lodówki.
6. Nastaw piekarnik na 200°C.

Przygotowanie nadzienia:
1. Pozbawione pestek czereśnie wsyp do garnka.
2. Do czereśni dodaj sok z cytryny i słodzidło.
3. Gotuj całość na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody.
4. W kubku wymieszaj wodę i mąkę ziemniaczaną.
5. Gotujące się czereśnie wydzielą sok, którym ogrzejesz zaczyn z mąki ziemniaczanej. Dodawaj po 1 łyżce ciepłego soku i mieszaj. Dodaj okolo 3-4 łyżek, aż  zaczyn zrobi się cieplejszy.
6. Gotowy zaczyn wlej do czereśni i gotuj mieszając. Całość zgęstnieje.

Przygotowanie ciasta:
1. Schłodzone ciasto wyciągnij z lodówki i przełóż na blat oprószony lekko mąką.
2. Rozwałkuj ciasto, a następnie nakłuj je widelcem.
3. Na środek ciasta wyłóż nadzienie, a boki zawiń.
4. Piecz całość w piekarniku około 30 minut.
5. Gotową tartę posyp zmielonym ksylitolem.

W tym przepisie wykorzystałam czereśnie, ale jestem pewna, że można bez problemu zamienić je również na borówki, jagody, porzeczkę lub inne owoce. Należy tylko dostosować poziom słodkości do owoców. Moje czereśnie były tak dojrzałe, że aż praktycznie czarne. Nie potrzebowałam dodawać dużo słodzidła. W przypadku np. porzeczki z pewnością będzie wymagana większa ilość słodzidła.

Ta tarta z nadzieniem czereśniowym wygrała w Waszym głosowaniu na Facebooku. Dziękuję Wam za pomoc. Mnie ciężko się było zdecydować, który z przepisów wrzucić jaki pierwszy. Chociaż oba desery szły prawie łeb w łeb to udało się wyłonić zwycięzcę. Drugi przepis pojawi się jako kolejny na blogu i jestem pewna, że wiele osób już na niego czeka. Nie pożałujecie! 🙂

Tarta z nadzieniem czereśniowym to nie jedyna tarta bez formy, jaką znajdziecie u mnie na blogu. Jakiś czas temu przygotowałam tartę owsianą z jabłkami i cynamonem, ale bez margaryny. Jeśli jesteście ciekawi przepisu to zapraszam tutaj.

Chcesz więcej? Sprawdź konieczne te przepisy!

wegańskie ciasto marchewkowe

nalesniki kukurydziane

tarta czekoladowa bez pieczenia

orzechowe ciastka z kakao

ciasto marchewkowe ze zdrowym karmelem (wegańskie)
kukurydziane naleśniki z kremem orzechowym (wegańskie)
tarta czekoladowa bez pieczenia (wegańska)
orzechowe ciastka z kakao (wegańskie)
jogurtowiec mango z morelami (wegański)
fit tiramisu (wegańskie, bezglutenowe)

Jeśli spodobał Ci się ten wpis zapraszam na stronę bloga na Facebooku i zachęcam do polubienia Fanpage’u. W ten sposób na bieżąco będziesz dostawać informacje o kolejnych ciekawych postach! Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Pozdrawiam!
a podpis

Follow

zBLOGowani.pl