W pełni pochłonięta ostatnimi zadaniami związanymi z opublikowanie ebooków i startem sklepu zupełnie nie zwróciłam uwagi, że dawno nie było żadnej śniadaniowej propozycji z placuszkami w roli głównej. Przez te parę dni wolnego miałam możliwość nadrobienia zaległości i przygotowałam puszyste placuszki z musem jabłkowym. Rozeszły się błyskawicznie, można powiedzieć, że jak ciepłe bułeczki. Łapcie więc przepis i koniecznie zróbcie je też u siebie na śniadanie lub deser, a z pewnością nie pożałujecie.

Zanim jednak przejdę do przepisu przypominam o konkursie. W ferworze świąteczno-sylwestrowych przygotowań mogła Wam umknąć informacja, że mamy konkurs! Więcej szczegółów znajdziecie w tym poście. Ja tylko pokrótce przypomnę o co chodzi. Co trzeba zrobić? By wziąć udział w konkursie trzeba przygotować dowolny zdrowy deser pochodzący z tego bloga. Nie musisz więc wymyślać nic nowego, wystarczy, że wybierzesz jakiś deser z bloga i go przygotujesz. Następnie zrobisz Twojemu dziełu zdjęcie, wrzucisz na Instagram i oznaczysz hashtagami opisanymi w poście z regulaminem. Nagrodami będą moje świeżo wydane ebooki. Każdy z 5 zwycięzców wybierze, który ebook chce otrzymać w ramach nagrody. Osoby, których zdjęcia wybiorę, wygrywają. Czas macie do końca dnia 6.01. Powodzenia!

Jakbyście byli niecierpliwi lub chcieli mieć pewność, że ebook trafi do Was niezależnie od wyniku konkursu to do 7.01 możecie je nabyć w przedsprzedaży z 2 fajnymi bonusami. Więcej informacji znajdziecie poniżej:

Chcę dowiedzieć się więcej

fit słodycze ebook

Gotowi? No to lecimy z przepisem!

Puszyste placuszki z musem jabłkowym (ok. 10 sztuk)
Składniki:
2 jabłka średnie wielkości
1,5 szklanki płatków orkiszowych
0,5 szklanki dowolnego mleka
1 łyżka dowolnego płynnego słodzidła (np. syropu klonowego, miodu)
1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
odrobina oleju kokosowego
ulubione dodatki

Przygotowanie:
1. Płatki orkiszowe zmiel do uzyskania konsystencji mąki.
2. Umyte i obrane jabłka pokrój w kostkę i podpraż na patelni lub w garnuszku. Nie dodawaj oleju, mieszaj regularnie. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody.
3. Gdy jabłka będą miękkie zblenduj je na mus.
4. Do miski wsyp zmielone płatki orkiszowe i proszek do pieczenia. Wymieszaj.
5. Następnie dodaj mleko i mus jabłkowy. Ponownie wymieszaj i odstaw na około 10 minut aż masa zgęstnieje.
6. Smaż obustronnie na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju kokosowego.
7. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Płatki orkiszowe możesz zamienić na inne dowolne. Dobrze sprawdzą się również płatki owsiane, które będą smakować niemal identycznie. Można też zamienić płatki na mąkę pełnoziarnistą pszenną, orkiszową lub owsianą.

Placuszki z musem jabłkowym to dopiero początek! Szukasz innych przepisów na zdrowe śniadania na słodko? Koniecznie wypróbuj tych przepisów:
orzechowa gryczanka

Drożdżówki z owocami i kruszonką

proste wegańskie placuszki

budyń jaglany
orzechowa gryczanka
drożdżówki z owocami i kruszonką
naleśniki kukurydziane z kremem orzechowym
kukurydziane placuszki z karmelizowanymi śliwkami
czekoladowa komosanka z dodatkami
proste wegańskie placuszki

Jeśli spodobał Ci się ten wpis zapraszam na stronę bloga na Facebooku i zachęcam do polubienia Fanpage’u. W ten sposób na bieżąco będziesz dostawać informacje o kolejnych ciekawych postach! Znajdziesz mnie również na Instagramie:

Pozdrawiam!
a podpis

Follow

zBLOGowani.pl

 

Zapisz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...