Wegańskie pieczone pierogi z brokułami

Redakcja

10 grudnia, 2023

Jak zrobić wegańskie pieczone pierogi z brokułami?

Pierogi wegańskie to pyszne i wszechstronne jedzenie. Można je przyrządzać z różnych składników i podawać na różne sposoby. Istnieje wiele różnych rodzajów pierogów wegańskich. Niektóre przyrządzane są z ziaren soi i tofu, inne z ryżu lub warzyw. Najpopularniejszym sposobem gotowania jest gotowanie ich we wrzącej wodzie przez około 5 minut lub do momentu, gdy uniosą się na wierzch. Mogą być również smażone na patelni, jeśli masz dostęp do woka lub frytkownicy. Wegańskie pierożki brokułowe to świetny dodatek, przystawka lub danie główne. Są łatwe w wykonaniu i można je podawać z dowolnym sosem lub dipem. Składniki:
  • główka brokułów
  • 1/2 szklanki posiekanej cebuli
  • 3 ząbki czosnku, mielone
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki pokruszonych płatków czerwonej papryki
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 4 łyżki masła wegańskiego lub margaryny
Sposób przyrządzenia
  • Ugotuj na parze lub ugotuj różyczki brokułów do miękkości, a następnie zmiksuj je w robocie kuchennym.
  • Zmiksuj puree z brokułów z wodą i solą do smaku.
  • Dodaj mąkę i zagnieć ciasto (możesz dodać trochę oleju, jeśli chcesz).
  • Rozwałkuj ciasto na cienkie arkusze, pokrój na małe kawałki i obtocz każdy kawałek wokół małej kostki tofu lub tempeh.
  • Smaż je na oleju roślinnym, aż zarumienią się ze wszystkich stron.

Polecane: