Długo myślałam nad tym jak nazwać to ciasto i żadna opcja nie wydawała mi się odpowiednia. Ostatecznie została pianka owocowa, jednak nie jestem do końca do niej przekonana. Jednak co tam nazwa, w końcu liczy się smak. A ten jest obłędny! Przyznam szczerze, że takiego eksperymentu jeszcze w kuchni nie miałam i delikatnie mówiąc troszkę się bałam, czy w ogóle coś z tego wyjdzie. A jak wyjdzie to czy będzie ogólnie jadalne. Ku memu zaskoczeniu i ogromnej uciesze pianka owocowa okazała się być ciastem, którego zdecydowanie mi brakowało odkąd przeszłam na weganizm. Lekka, puszysta, delikatna i niesamowicie owocowa. Zdecydowanie musicie jej spróbować! 🙂

Pianka owocowa bez pieczenia (tortownica o średnicy 18cm)
Składniki na spód:
1 szklanka płatków owsianych
0,5 szklanki moreli suszonych
1 łyżka kakao bez dodatku cukru
6 łyżek wody
1 łyżka masła orzechowego

Składniki na masę owocową:
700g dowolnych mrożonych owoców (u mnie truskawki, maliny i troszkę cukinii)
1 szklanka wody
1/3 szklanki dowolnego sypkiego słodziła (np. ksylitolu)
5 łyżeczek agaru (można zastąpić żelatyną w wersji niewegańskiej)
0,5 szklanki wrzątku do rozpuszczenia agaru
woda (aquafaba) z jednej puszki po ciecierzycy lub fasoli (ok. 3/4 szklanki)

Przygotowanie spodu:
1. Morele zalej wrzątkiem i odstaw na 10 minut.
2. Płatki owsiane zmiel do uzyskania konsystencji mąki.
3. Gdy morele zmiękną odlej wodę, a owoce zblenduj na jednolitą masę.
4. Wymieszaj płatki owsiane, mus morelowy, kakao, wodę i masło orzechowe. Masą wyłóż spód tortownicy.

Przygotowanie masy owocowej:
1. Mrożone owoce wyłóż do garnuszka i zalej szklanką wody. Gotuj na małym ogniu do momentu, aż będą miękkie.
2. Rozmrożone owoce zblenduj, by uzyskać gładką masę. Następnie dodaj słodzidło.
3. Do szklanki z wrzątkiem wsyp agar i dokładnie wymieszaj.
4. Rozpuszczony agar wlej do masy owocowej i gotuj na małym ogniu około 10 minut co jakiś czas mieszając.
5. Aquafabę przelej do wysokiej miski i ubijaj za pomocą miksera jak białka jajek. Może to potrwać nawet około 10 minut. Aquafaba będzie gotowa, gdy po odwróceniu miski do góry nogami nie będzie się już ruszać.
6. Do ugotowanej masy owocowej dodaj po łyżce ubitej aquafaby i delikatnie mieszaj. Najlepiej ruchem od dna garnka do góry, żeby powietrze nagromadzone w aquafabie nie uciekło. Dodawaj stopionowo po łyżce do momentu, aż aquafaba się skończy.
7. Wylej gotową masę na spód tortownicy i odstaw do ostygnięcia.
8. Ciasto możesz zostawić na blacie lub schować do lodówki na około 1,5 godziny.

Aquafaba może wydawać się czymś dziwnym, ale jest zdecydowanie świetnym zamiennikiem jajek. Można zrobić ją samodzielnie w domu gotując suchą ciecierzycę lub fasolę, a pozostają wodę poddając redukcji. W wersji bardziej błyskawicznej polecam wykorzystanie aquafaby z puszek po fasoli lub ciecierzycy. Aquafaba szybciej ubija się, gdy jest lekko schłodzona. Mimo charakterystycznego zapachu nie jest ona wyczuwalna w deserach i bez problemu można podawać ją każdemu.

W tym przepisie można wykorzystać dowolne ulubione owoce. W moim przypadku były to po prostu pozostałości mrożonych owoców i warzyw, stąd na liście znalazła się również cukinia. Nie było jej dużo, więc nie odegrała żadnej roli w zmianie smaku lub koloru masy owocowej. Wykorzystując owoce jagodowe otrzymamy piękny kolor i do tego lekki kwaskowaty posmak, który świetnie kontrastuje ze słodyczą deseru.

Masz ochotę na inne przepisy na pyszne desery bez pieczenia? Pianka owocowa to tylko jedna z propozycji. Koniecznie sprawdź poniższe:

jogurtowiec mango

mus czekoladowy z wiśniami

Daktylowo-kokosowe wafle

czekoladowe praliny

jogurtowiec mango z morelami (wegański)
mus czekoladowy z frużeliną wiśniową (wegańskie, bezglutenowy)
kokosowe praliny oblane czekoladą (wegańskie, bezglutenowe)
daktylowo-kokosowe wafle (wegańskie)
czekoladowe praliny z nadzieniem orzechowym (wegańkie, bezglutenowe)

Jeśli masz ochotę na ciasta bez pieczenia to z pewnością zainteresuje Cię również ten bezpłatny ebook (klik klik) oraz mój najnowszy ebook z autorskimi przepisami na 10 zdrowych, wegańskich ciast bez pieczenia, których nie znajdziesz na blogu ani nigdzie indziej:

Chcę wiedzieć więcej

zdrowe ciasta bez pieczenia

Jeśli spodobał Ci się ten wpis zapraszam na stronę bloga na Facebooku i zachęcam do polubienia Fanpage’u. W ten sposób na bieżąco będziesz dostawać informacje o kolejnych ciekawych postach! Znajdziesz mnie również na Instagramie:

Smacznego!
a podpis

Follow

zBLOGowani.pl

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz