Moja dzisiejsza propozycja dla Was to daktylowo-kokosowe wafle, oczywiście bez pieczenia. Błyskawiczne w przygotowaniu, bardzo proste i z zaledwie 3 składników. Kolejny dowód na to, że chcąc jeść zdrowo wcale nie musimy mieć nie wiadomo jakich umiejętności kulinarnych i wydawać dużo na jedzenie. Zresztą sami zaraz się przekonacie, że ta słodka przekąska jest zdecydowanie banalna w przygotowaniu. Zapraszam Was gorąco na przepis!

Na blogowym Facebooku trwa głosowanie, co chcielibyście zobaczyć jako kolejny przepis. Do zakończenia nie zostało wiele czasu, bo jedną z propozycji jest świąteczny deser. Jeśli jeszcze nie oddaliście głosu, a chcecie to zrobić to kliknijcie w ten link i wybierzcie odpowiednią reakcję. W piątek będę sprawdzać, co uzyskało najwięcej Waszych głosów.

A teraz obiecany przepis!

Daktylowo-kokosowe wafle (ok. 12 sztuk)
Składniki:
opakowanie okrągłych wafli (ok. 100g)
2 szklanki świeżych lub suszonych daktyli
1 szklanka wiórków kokosowych
6 łyżek wody, w których moczone były daktyle

Przygotowanie:
1. Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na około 10 minut.
2. Po tym czasie odlej wodę, zostawiając około 6 łyżek.
3. Za pomocą blendera zmiel daktyle do uzyskania konsystencji kremu.
4. W blenderze lub rozdrabniaczu zmiel wiórki kokosowe (ok. 1-2 minut).
5. Wymieszaj zblendowane daktyle z wiórkami i gotową masę podziel na równe części. Ilość porcji zależeć będzie od ilości blatów waflowych. U mnie było 6 blatów, więc podzieliłam na 5 porcji.
6. Na desce ułóż blat, następnie posmaruj go cienko, ale równomiernie kremem. Następnie przykryj kolejnym blatem i powtarzaj czynność do momentu aż skończą się blaty wafli.
7. Wafle przykryj z góry papierem do pieczenia lub folią aluminiową, a następnie przyciśnij czymś ciężkim (np. kartonem mleka, garnkiem lub słoikiem) i odstaw na około 30 minut.
8. Po tym czasie krój wafle w trójkąty lub kwadraty.

Kupiłam wafle o najprostszym składzie, bez dodatku cukru. Znalazłam je w osiedlowym sklepiku, ale z pewnością jakieś dobre będą też dostępne w dużych marketach. Moje były okrągłe, jednak ich kształt nie ma znaczenia. Jeśli znajdziesz kwadratowe lub prostokątne to też będzie ok. Ważne jest tylko, by masę rozsmarować równomiernie, szczególnie na brzegach.

Daktylowo-kokosowe wafle smakują najlepiej na następny dzień, bo wtedy przejdą zupełnie smakiem kremu. Jednak jest to nie lada wyzwanie, żeby ich nie zjeść, gdy są już gotowe. Świetnie sprawdzą się jako szybka przekąska w pracy lub na uczelni. Dodatkowo można je polać rozpuszczoną gorzką czekoladą i posypać wiórkami kokosowymi.

Szukasz jeszcze innych błyskawicznych i prostych przepisów? Sprawdź koniecznie te propozycje!

czekoladowe praliny

zdrowe babeczki z kremem orzechowym

wegański mus czekoladowy

szyszki orzechowe (wegańskie)
czekoladowe praliny z nadzieniem orzechowym (wegańskie)
babeczki z kremem orzechowym (wegańskie)
mus czekoladowy (wegański)
kuleczki marchewkowe z płatków owsianych (wegańskie)
orzechowe ciasteczka bez pieczenia (wegańskie)
szybka szarlotka bez jajek (wegańska)

Chcesz więcej? Zajrzyj koniecznie do zakładki darmowe materiały i wybierz coś dla siebie!

ebook fit słodycze słodkie święta

ebook fit słodycze

Jeśli spodobał Ci się ten wpis zapraszam na stronę bloga na Facebooku i zachęcam do polubienia Fanpage’u. W ten sposób na bieżąco będziesz dostawać informacje o kolejnych ciekawych postach! Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Pozdrawiam!
a podpis

Follow

zBLOGowani.pl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...