Co prawda w planach było publikowanie innego przepisu, ale po zrobieniu tej babki stwierdziłam, że koniecznie muszę podzielić się z Wami tym przepisem! Pewnie część z Was szuka jeszcze pomysłów na Wielkanocne potrawy, więc taka cynamonowa babka będzie jak znalazł. Zanim przejdziesz do przepisu przypomnę jeszcze, że więcej inspiracji na świąteczne potrawy i słodkości znajdziesz w bezpłatnym ebooku, który powstał we współpracy ze świetnymi blogerkami. Darmowy ebook możesz pobrać tutaj:

Pobieram darmowy ebook z Wielkanocnymi przepisami

ebook z Wielkanocnymi przepisami

Wracając jednak do przepisu, którym chcę się dziś z Wami podzielić to mogę napisać, że ta cynamonowa babka jest prosta w przygotowaniu, bardzo puszysta i pysznie smakuje zarówno sama jak i z polewą. Koniecznie wypróbujcie ten przepis i dajcie znać!

Cynamonowa babka z polewą orzechową (forma 24 cm)
Składniki na ciasto:
2 szklanki dowolnej mąki pełnoziarnistej
1/3 szklanki oleju (u mnie rzepakowy)
0,5 szklanki wody
0,5 szklanki dowolnego słodzidła (np. ksylitol, erytrol)
3/4 szklanki aquafaby* (wody z puszki po fasoli lub ciecierzycy)
5 łyżek mąki ziemniaczanej
2 pełne łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
odrobina soli

Składniki na polewę:
2 łyżki masła orzechowego (polecam takie z kawałkami orzechów)
1 łyżka dowolnego płynnego słodzidła (np. syropu klonowego)
3 łyżki wrzątku

Przygotowanie ciasta:
1. Aquafabę ubij do uzyskania sztywnej piany (tak jak w przypadku białej jajka). Ubicie jej trwa około 7-10 minut. Po ubiciu można ją odwrócić do góry nogami i nie powinna się ruszać (identycznie jak ubite białka).
2. Do aquafaby dodawaj stopniowo słodzidło cały czas ubijając. Aquafaba straci na puszystości, ale to nie szkodzi.
3. Następnie przesiej obie mąki dodając je stopniowo do masy i mieszając delikatnie.
4. Wsyp również cynamon, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz odrobinę soli. Wymieszaj.
5. Na końcu wlej stopniowo olej i wodę. Wymieszaj.
6. Gotowe ciasto przelej do silikonowej formy i piecz w piekarniku nagrzanym na 170°C przez około 50 minut (góra- dół) do suchego patyczka.

Przygotowanie polewy:
1. Do szklanki wlej wrzątek, a następnie dodaj masło orzechowe.
2. Całość dokładnie wymieszaj, aż masa stanie się jednolita.
3. Na koniec dodaj jeszcze słodzidło i ponowie wymieszaj.
4. Gotową polewę wyłóż na górę upieczonej babki.

*3/4 szklanki aquafaby to mnie więcej tyle ile znajduje się w standardowej puszcze z fasolą lub ciecierzycą. Przy odlewaniu aquafaby upewnij się, że w szklance znajduje się tylko płyn, bez kawałków fasoli. Aquafaba szybciej się ubije jeśli schłodzisz ją dodatkowo w lodówce.

To mój kolejny eksperyment z aquafabą. Mimo, że przepis wydaje się dość dziwny właśnie ze względu na jej obecność to wierzcie mi, nie ma się czego obawiać. Smak fasoli lub ciecierzycy nie jest wyczuwalny w cieście, a dzięki aquafabie jest ono bardziej puszyste.

Jeśli chcesz więcej pomysłów na Wielkanocne potrawy to koniecznie sprawdź przepisy zawarte w tym ebooku. Szukasz inspiracji na babki? W ebooku znajdziesz mój przepis na wegańską, kokosową babkę oraz przepis Oli na bezglutenową babkę cytrynową. Chcesz więcej? Sprawdź ten przepis na pyszną babkę bananową lub inne smaczne inspirujące przepisy na zdrowe słodkości:

wegańskie ciasta bez pieczenia

orzechowe ciastka z kakao

jogurtowiec mango

babka bananowa

ciasto jagodowe na orkiszowym spodzie (wegańskie)
orzechowe ciastka z kakao (wegańskie)
jogurtowiec mango z morelami (wegański, bezglutenowy)
babka bananowa z polewą czekoladową (wegańska)
daktylowo-kokosowe wafle (wegańskie, bezglutenowe)

Jeśli spodobał Ci się ten wpis zapraszam na stronę bloga na Facebooku i zachęcam do polubienia Fanpage’u. W ten sposób na bieżąco będziesz dostawać informacje o kolejnych ciekawych postach! Znajdziesz mnie również na Instagramie:

Smacznego!
a podpis

Follow

zBLOGowani.pl

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz