Babeczki z musem czekoladowym, z dodatkiem świeżych owoców to pyszna i lekka propozycja na zdrowy deser na rozpoczęcie wakacji. Dzięki ubitej aquafabie deser ma nadzienie o delikatnej konsystencji musu. Do tego jest stosunkowo prosty w przygotowaniu i nie wymaga wielu składników.

Babeczki z musem czekoladowym (bez pieczenia, bez cukru)
Składniki na spód (ok. 9 sztuk):
3/4 szklanki płatków owsianych
2/3 szklanki suszonych daktyli
3 łyżki wody

Składniki na mus czekoladowy:
0,5 szklanki aquafaby (woda z 1 puszki ciecierzycy lub fasoli)*
1 tabliczka gorzkiej czekolady
2 łyżeczki roztopionego oleju kokosowego
owoce do ozdoby

Przygotowanie spodu:
1. Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na około 15 minut.
2. Po tym czasie odlej wodę z daktyli.
3. Płatki zmiel za pomocą blendera lub robota kuchennego do uzyskania konsystencji mąki.
4. Daktyle zblenduj z dodatkiem 3 łyżek wody. Blenduj do uzyskania konsystencji musu.
5. Połącz mus daktylowy i płatki owsiane.
6. Powstałą masą wyłóż spody foremek.

Przygotowanie musu czekoladowego:
1. Gorzką czekoladę roztop w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.
2. Do czekolady dodaj olej kokosowy i wymieszaj dokładnie.
3. Aquafabę ubij na sztywną pianę.
4. Do ubitej aquafaby wlej małymi porcjami roztopioną czekoladę i delikatnie mieszaj.
5. Na gotowy spód wyłóż mus czekoladowy i od razu wyłóż na górę owoce.
6. Babeczki włóż do lodówki na około 40-50 minut.

*aquafaba ubija się łatwiej i szybciej, gdy jest schłodzona. Należy ją ubijać za pomocą miksera do momentu, aż powstanie sztywna piana. Dobrze ubita aquafaba zachowuje się jak ubite białko jajka, a miskę w której się znajduje można odwrócić do góry nogami. Po stopniowym dodaniu czekolady ubita aquafaba straci na objętości.

Babeczki z musem czekoladowym można przygotować w foremkach do mini tart i w silikonowych lub papierowych foremkach na muffiny. W przypadku twardych foremek babeczki zjedz łyżeczką. Jeśli jednak zależy Ci na wyjęciu ich z formy możesz wyłożyć powierzchnię foremki papierem do pieczenia i w ten sposób wyjąć babeczkę po schłodzeniu.

Woda z ciecierzycy lub fasoli może wydawać się dziwnym składnikiem w deserze, ale z pewnością będziecie zachwyceni. Nie ma się co zrażać, bo nie nadaje ona żadnego smaku musowi, a sprawia, że jest on bardziej lekki i puszysty.

Babeczki z musem czekoladowym to nie jedyna smakowita propozycja na deser z wykorzystaniem czekolady. Jeśli chcesz więcej zdrowych przepisów z jej udziałem to z pewnością zainteresują Cię te przepisy:

czekoladowe praliny

Truskawkowa kasza manna

truskawkowe batony

wegańska tarta snickers

kokosowe praliny oblane czekoladą (wegańskie, bezglutenowe)
truskawkowa kasza manna (wegańska, bezglutenowa)
czekoladowe praliny z nadzieniem orzechowym (wegańskie, bezglutenowe)
truskawkowe batony bez pieczenia (wegańskie)
tarta snickers bez pieczenia (wegańska)
ciastka z domową galaretką (wegańskie)

Jeśli spodobał Ci się ten wpis zapraszam na stronę bloga na Facebooku i zachęcam do polubienia Fanpage’u. W ten sposób na bieżąco będziesz dostawać informacje o kolejnych ciekawych postach! Znajdziesz mnie również na Instagramie:

Smacznego!
a podpis

Follow

zBLOGowani.pl

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz