Omlet z ciecierzycy – Przepis na wegański omlet
W tym wegańskim przepisie na omlet, zrobisz pyszny i łatwy omlet z ciecierzycy. Jest to idealne śniadanie lub przekąska na każdą porę dnia. Do tego jest zdrowy i sycący!
Co jest potrzebne do przygotowania omletu z ciecierzycy
- 1/2 szklanki ciecierzycy, odsączonej i opłukanej.
- 1/4 szklanki wody.
- 1 Jajko.
- 1 Łyżka stołowa oliwy z oliwek.
- Sól i pieprz, do smaku.
- 1 łyżka stołowa posiekanej świeżej pietruszki lub kolendry, do dekoracji.
- Jeśli używasz wegańskiego sera, będziesz również potrzebować: 1/2 szklanki ugotowanych ziaren ciecierzycy.
- 2 łyżki stołowe drożdży odżywczych.
- 1/4 szklanki wody.
Jak zrobić omlet z ciecierzycy
- Na patelni rozgrzej olej na średnio-wysokim ogniu. Dodaj cebulę i smaż, aż zacznie mięknąć.
- Dodaj mąkę z ciecierzycy i mieszaj, aż się połączy.
- Kiedy mieszanina jest już połączona, dodaj wodę i doprowadź do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu, aż cała woda zostanie wchłonięta, około 10 minut.
- Zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia na kilka minut.
- Podawaj w misce i ciesz się!
Instrukcje: Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu. Dodaj oliwę z oliwek lub masło i gotuj ciecierzycę, aż będzie miękka, około 7 minut. Zdjąć z ognia i pozostawić do lekkiego ostygnięcia. W małej misce, ubij razem jajko, mieszankę z ciecierzycy, sól i pieprz, kolendrę, nasiona kminu, chili w proszku, pietruszkę (jeśli używasz) i inne zioła, które lubisz. Dodaj tę mieszankę na patelnię i mieszaj, aż wszystko będzie równomiernie rozprowadzone. Umieść patelnię w piekarniku i piecz przez 10 minut, aż jajka będą gotowe. Podawaj natychmiast z ulubionymi dodatkami!