W temacie dyni mam zawsze dużo do powiedzenia i jeśli również jesteście jej fanami to z pewnością ucieszy Was wiele przepisów, które pojawią się tej jesieni na blogu. W dzisiejszym wpisie pojawia się obłędna zupa dyniowa, którą przygotujecie w parę chwil.

Nie będę ukrywać, że zupa dyniowa nigdy nie należała do moich ulubionych. Miałam wątpliwą przyjemność zjeść ją dwukrotnie na mieście i zostałam skutecznie zrażona. Długo zajęło zanim podjęłam się kolejnej próby. Tym razem nie ryzykowałam już w restauracjach, a postanowiłam przygotować ją samodzielnie i to był strzał w 10! Od tego momentu zupa dyniowa towarzyszy mi w chłodne popołudnia i już nie wyobrażam sobie bez niej jesieni.

Zupa dyniowa
Składniki:
1 dynia piżmowa (około 1kg obranej dyni)
1 puszka mleczka kokosowego (400ml)
1 szklanka bulionu warzywnego
2 ząbki czosnku
2 cm świeżego imbiru
grzanki
odrobina jogurtu kokosowego
odrobina oleju do smażenia

Przygotowanie:
1. Obraną dynię pokrój w kostkę.
2. W garnku podsmaż na oleju przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany drobno imbir.
3. Następnie dodaj dynię, a całość zalej bulionem i mleczkiem kokosowym.
4. Zupę gotuj do momentu, aż dynia zmięknie. Następnie zblenduj warzywa na gładki krem i dopraw do smaku. Gotuj jeszcze chwilę na małym ogniu, żeby nadmiar wody wyparował, a zupa zgęstniała.
5. W międzyczasie przygotuj grzanki. Kromki pełnoziarnistego chleba podsmaż na suchej patelni bez dodatku oleju, aż będą chrupkie.
6. Gdy zupa będzie miała już pożądaną gęstość podaj ją z grzankami i odrobiną jogurtu kokosowego.

Zupa dyniowa jest idealną potrawą, która świetnie rozgrzewa po powrocie do domu w chłodne dni. Żeby rozgrzewała jeszcze bardziej można dodać więcej imbiru, czosnku i pieprzu. Wszystko zależy jednak od tego, jaką zupę dyniową lubisz. Osobiście zdecydowanie preferuję delikatny krem z dyni z dodatkiem imbiru i czosnku. Taka zupa już sama w sobie fajnie rozgrzewa w jesienne popołudnia.

Jeśli nie masz pod ręką świeżego imbiru możesz również śmiało użyć takiego suszonego. W takim przypadku wystarczy między pół, a całą łyżeczką przyprawy na cały garnek zupy. Uważaj, żeby nie przesadzić.

Zawsze zachęcam do przygotowania większej ilości, bo zupa dyniowa świetnie nadaje się do przechowywania w słoikach. Wystarczy gorącą jeszcze zupę przelać do słoika i zamknąć. Pod wpływem różnicy temperatur zakrętka powinna się zassać i nie będzie wymagana dalsza obróbka termiczna. Taką zupę możesz przechowywać nawet parę tygodni w lodówce.

Jak na miłośniczkę dyni przystało zupa dyniowa to nie jedyny przepis z wykorzystaniem tego warzywa, jaki znajdziesz na blogu. Gorąco zapraszam Cię do przetestowania również innych pyszności:

curry z dynią
tagine z dynią
Dyniowe risotto z kurkami
mufiny dyniowe

dyniowe a’la curry
tagine z dynią i orzechami
dyniowe risotto z kurkami
ciasto dyniowe z delikatnym kremem
dyniowe muffiny z kremem daktylowym (przepis niewegański)

Jeśli spodobał Ci się ten wpis zapraszam na stronę bloga na Facebooku i zachęcam do polubienia Fanpage’u. W ten sposób na bieżąco będziesz dostawać informacje o kolejnych ciekawych postach! Znajdziesz mnie również na Instagramie:

Smacznego!
a podpis

Follow

zBLOGowani.pl

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz