Nie wiem jak to możliwe, ale dacie wiarę, że nigdy do tej pory nie próbowałam ciasta zielony mech? Niewyobrażalne, szczególnie biorąc pod uwagę moje zamiłowanie do słodyczy z dodatkiem warzyw. W dzisiejszej odsłonie zielone muffiny na słodko z dodatkiem cukinii i szpinaku. Miały być bardziej zielone, ale może następnym razem się uda 😉 A tymczasem zapraszam Was na przepis w dwóch wersjach. Wersja pisana pod spodem, a wersja wideo tutaj. Zachęcam również gorąco do subskrybowania mojego nowego kanału na Youtube. Dziękuję!

Zielone muffiny na słodko
Składniki (na około 16 sztuk):
2 szklanki dowolnej mąki pełnoziarnistej (u mnie orkiszowa)
1 szklanka zmielonych płatków owsianych
ok. 1/2 szklanki dowolnego sypkiego słodzidła (u mnie erytrol; w przypadku innych słodzideł troszkę zmniejsz ilość)
1 i 1/4 szklanki dowolnego mleka
1 cukinia średniej wielkości
1/4 szklanki oleju
2 garści orzechów laskowych (lub innych dowolnych orzechów)
ok. 50-100g świeżego szpinaku
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
odrobina soli

Przygotowanie:
1. W dużej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, zmielone płatki, zmielone  lub posiekane orzechy laskowe, słodzidło, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz sól. Całość wymieszaj.
2. Umytą cukinię zetrzyj na tarce.
3. Szpinak zmiel blenderem do uzyskania zielonej masy.
4. W drugiej misce połącz mokre składniki: mleko, cukinię, olej i szpinak. Wymieszaj.
5. Połącz suche i mokre składniki i mieszaj do momentu uzyskania jednolitej masy.
6. Ciasto przekładaj do silikonowych foremek lub papilotek i piecz przez 25-30 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180°C (góra-dół).

Zielone muffiny na słodko z cukinią i szpinakiem to świetny sposób na przemycenie warzyw w deserach. Jeśli szukasz przepisów na zdrowe słodkości z dodatkiem warzyw to sprawdź koniecznie ten wpis. Znajdziesz w nim moje ulubione przepisy na słodkości na bazie warzyw takich jak marchewka, dynia i fasola. Jeśli masz wątpliwości, czy zasmakują Ci takie słodycze to mogę Cię zapewnić, że nie poczujesz smaku warzyw w tych deserach. Sprawdź koniecznie któryś z nich, a z pewnością nie pożałujesz.

Ten przepis znalazł się w zbiorze 25 przepisów na zdrowe i wegańskie słodycze idealne na jesienną porę. Zachęcam Cię serdecznie do pobrania tego darmowego ebooka i skorzystania z inspirujących przepisów w nim zawartych. Bezpłatny ebook możesz pobrać klikając w przycisk poniżej lub otwierając zakładkę „bezpłatne materiały” znajdującą się na górze strony.

Chętnie pobiorę ebooka!

Szukasz innych przepisów na smaczne i zdrowe muffiny? Koniecznie wypróbuj tych przepisów:

cukiniowe muffinki

proste muffiny bananowe

zdrowe babeczki z kremem orzechowym

babeczki z batatami

cukiniowe muffinki z borówkami (wegańskie)
proste bananowe muffiny z polewą czekoladową (wegańskie)
babeczki z kremem orzechowym (wegańskie)
cynamonowe muffiny batatowe z delikatnym kremem
babeczki z kokosowym musem (wegańskie)
babeczki z waniliowym kremem i owocami (wegańskie)

Jeśli spodobał Ci się ten wpis zapraszam na stronę bloga na Facebooku i zachęcam do polubienia Fanpage’u. W ten sposób na bieżąco będziesz dostawać informacje o kolejnych ciekawych postach! Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Smacznego!
a podpis

Follow

zBLOGowani.pl

Zapisz

Zapisz

Zapisz