Niezależnie od powodu dlaczego trafiliście na bloga ten przepis będzie dla Was! To wegańskie tiramisu to niskokaloryczna propozycja na pyszny deser. Jest to również bardzo kremowy i delikatny w smaku słodycze. A w przeciwieństwie do klasycznego tiramisu zawiera dużo mniej kalorii i można jeść go bez wyrzutów sumienia. To wegańskie tiramisu jest również odpowiednim deserem dla wegan lub osób na diecie bez jajecznej lub bez laktozy. No i oczywiście nie mogę zapomnieć o całej grupie, która chce po prostu jeść bez cukru i decyduje się na zdrowsze wersje słodkości. Łapcie przepis i koniecznie wypróbujcie. Zdecydowanie warto! 🙂

Wegańskie tiramisu
Składniki (2 porcje):
1 kostka naturalnego tofu* (180g)
1/4 szklanki dowolnego mleka
3 łyżki cukru pudru (lub więcej jeśli chcesz słodki deser)
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
odrobina wrzątku
troszkę kakao bez dodatku cukru
parę biszkoptów
kostka gorzkiej czekolady

Przygotowanie:
1. Tofu wraz z mlekiem rozdrobnij w blenderze na gładką masę.
2. Dodaje do masy cukier puder.
3. Kawę rozpuszczalną zalej odrobiną wrzątku i wymieszaj.
4. Na spód naczyń wyłóż biszkopty i zalej je częścią kawy.
5. Wyłóż połowę kremu na biszkopty. Posyp kakao.
6. Wyłóż warstwę biszkoptów i zalej je kawą.
7. Wyłóż resztę kremu i posyp kakao.
8. Na koniec zetrzyj gorzką czekoladę.

*ważne by tofu było naturalne, nie wędzone i bez żadnych dodatków smakowych. Im bardziej neutralny jego smak tym smaczniejsze będzie tiramisu.

Potrzebujesz pomocy? Zobacz jak krok po kroku można przygotować ten deser -> chcę zobaczyć.

Dla niektórych połączenie tofu i deseru może wydawać się dziwne, jednak nie ma się czego obawiać. Tofu nada tiramisu bardzo kremowej konsystencji bez konieczności używania tłustych dodatków. Ważne jest, by zblendować je na gładko. Jeśli nie masz mocnego blendera to najpierw rozgnieć tofu widelcem, a następnie zblenduj.

Jeśli nie lubisz deserów z kawą to możesz ją całkiem pominąć lub zamienić na np. delikatny likier o dowolnym smaku. W sezonie letnim polecam dodatkowo wyłożyć górę deseru malinami, a na koniec posypać gorzką czekoladą.

Wegańskie tiramisu to przepyszna i dietetyczna propozycja deserowa. Chcesz więcej przepisów na fit słodkości?

fit rafaello

fit bajaderki

fit brownie

mus czekoladowy z wiśniami

fit rafaello z kaszy jaglanej (wegańskie, bezglutenowe)
fit bajaderki (wegańskie)
deser chia z musem z mango (wegański, bezglutenowe)
babeczki brownie z kokosową bitą śmietaną (wegańskie)
walentynkowy mus czekoladowy z wiśniami (wegański, bezglutenowy)
kuleczki marchewkowe z płatków owsianych (wegańskie)

Jeśli spodobał Ci się ten wpis zapraszam na stronę bloga na Facebooku i zachęcam do polubienia Fanpage’u. W ten sposób na bieżąco będziesz dostawać informacje o kolejnych ciekawych postach! Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Pozdrawiam!
a podpis

Follow

zBLOGowani.pl