Wegańskie serniczki z truskawkami. Jak je jednym słowem opisać? Przychodzi mi tylko do głowy- obłędne! Niezależnie od tego, czy unikasz produktów odzwierzęcych i jesteś na diecie roślinnej, czy też nie, jestem pewna, że te serniczki Ci zasmakują. Długa fala upałów zmusiła mnie do wykazania się większą kreatywnością jeśli chodzi o przepisy bez pieczenia. Jeśli odpalenie piekarnika w takich temperaturach również Wam się nie uśmiecha to z pewnością ucieszą Was te wegańskie serniczki. Używam słowa „serniczki” z przymrużeniem oka, bo nie potrafię znaleźć lepszego odpowiednika dla takiego deseru bez sera. Mam nadzieje, że mi to wybaczycie 😉

Wegańskie serniczki z truskawkami (12 sztuk)
Składniki:
1 szklanka płatków owsianych górskich
2 łyżki roztopionego oleju kokosowego
1/4 szklanki suszonych daktyli (spora garść)

1 szklanka orzechów nerkowca (namoczonych przez 3-4 godziny)
3/4 + ewentualnie 1/4 szklanki dowolnego mleka
1 szklanka pokrojonych truskawek
3-4 łyżki płynnego słodzidła
5 łyżek roztopionego oleju kokosowego

Przygotowanie spodu:
1. Zalej daktyle wrzątkiem i odstaw na około 10-15 minut.
2. Płatki owsiane zblenduj za pomocą robota kuchennego do uzyskania konsystencji mąki.
3. Odlej wodę z daktyli i wrzuć je do blendera z olejem kokosowym.
4. Połącz zmielone płatki owsiane i daktyle, aż powstanie lepiąca się masa.
5. Do blachy na muffinki włóż papierowe papilotki, a następnie rozłóż równomiernie masę na spód i delikatnie ugnieć. Blachę możesz włożyć do lodówki i przygotować krem.

Przygotowanie kremu:
1. Namoczone orzechy nerkowca wrzuć do blendera, następnie dolej mleko i zblenduj.
2. Do kremu dodaj pokrojone truskawki. Ja dodałam mrożone, żeby masa szybciej się schłodziła, ale możesz również użyć świeżych.
3. Na koniec dodaj płynne słodzidło i roztopiony olej kokosowy. Całość wymieszaj lub zblenduj.
4. Wyciągnij spody i rozdziel krem równo na każdy serniczek.
5. Schowaj do zamrażarki na około 3-4 godziny. Wyciągnij z zamrażarki około 10-15 minut przed spożyciem.

Wegańskie serniczki smakują najlepiej w upalne dni. Są bardzo kremowe i delikatne, co mnie osobiście bardzo odpowiada. Sama masa podczas przygotowania smakowała troszkę jak owocowy jogurt, tylko, że bez tony cukru, zbędnych konserwantów, ulepszaczy no i bez nabiału.

Do tego przepisu wykorzystałam mrożone truskawki, gdyż akurat potrzebowałam opróżnić troszkę zamrażarkę 😉 Jestem jednak pewna, że praktycznie każdy owoc się sprawdzi. Sama będę z pewnością próbować w najbliższym czasie połączenia z borówkami, bananami i może mango. Z pewnością nie będą to pierwsze i ostatnie wegańskie serniczki w moim wykonaniu. W głowie mam już pełno pomysłów na różne połączenia smakowe!

Nabiał, a konkretnie twaróg i jogurty naturalne to produkty, których brakuje mi zdecydowanie najbardziej po przejściu na dietę roślinną. Nie przekonałam się jeszcze do robienia a’la serników na bazie tofu ( i nie wiem, czy to w ogóle nastąpi). Do tej pory zajadałam się jagielnikami w różnych odsłonach (kokosowy z borówkami, migdałowy z musem malinowym) i chyba przyszedł wreszcie czas na rozszerzenie bazy przepisów alternatywnych serników.

Upały nie dają spokoju i szukasz przepisów bez pieczenia? Koniecznie sprawdź te przepisy:
tarta czekoladowa bez pieczenia (wegańska)

tarta czekoladowa bez pieczenia

truskawkowy pudding chia (wegański)
jogurtowa tarta z owocami
zdrowe babeczki z kremem orzechowym (wegańskie)

zdrowe babeczki z kremem orzechowym

jaglany deser z owocami (bez glutenu)
szarlotka bez pieczenia (wegańska, bezglutenowa)
szarlotka bez pieczenia
szybki i lekki deser z malinami
proste batony bez pieczenia

batony owsiane bez pieczenia

Jeśli spodobał Ci się ten wpis zapraszam na stronę bloga na Facebooku i zachęcam do polubienia Fanpage’u. W ten sposób na bieżąco będziesz dostawać informacje o kolejnych ciekawych postach! Znajdziesz mnie również na Instagramie.

 

Smacznego!
a podpis

Follow

zBLOGowani.pl

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...