Jakiś czas temu zwróciłam się do Was z pytaniem, czy interesują Was również wegańskie przepisy na słono. Ku memu ogromnemu zdziwieniu zdecydowana większość chciałaby, by na blogu pojawiały się również inspiracje na wytrawne dania. W przeprowadzonej na Facebooku ankiecie wybór padł na wegańskie pieczone pierogi. Przygotowałam do nich prosty farsz z brokuła, czosnku i orzechów nerkowca. Zresztą sprawdźcie sami!

Wegańskie pieczone pierogi (14 sporych sztuk)
Składniki na ciasto:
1,5 szklanki dowolnej mąki pełnoziarnistej
0,5 szklanki ciepłej wody
20g świeżych drożdży
3 łyżki oleju o neutralnym smaku
2 łyżki dowolnego mleka niesłodzonego
0,5 łyżeczki cukru
sól

Składniki na farsz:
500g brokułów
100g orzechów nerkowca
2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych (można pominąć, ale nadają fajny, serowy posmak)
2 łyżki wody
2 ząbki czosnku
1 łyżka soku z cytryny
szczypiorek

Przygotowanie ciasta:
1. Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie, dodaj cukier i łyżkę mąki. Odstaw w ciepłe miejsce na około 10 minut.
2. Do miski wsyp mąkę i szczyptę soli.
3. Dodaj gotowy zaczyn drożdżowy i 1 łyżkę oleju. Ciasto wymieszaj początkowo łyżką, a potem dłońmi.
4. Gdy ciasto zacznie tworzyć jednolitą masę wyciągnij je na posypany mąką blat lub stolnicę i wyrabiaj ciasto przez parę minut. W razie potrzeby dosyp troszkę mąki, by ciasto się nie kleiło.
5. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Przygotowanie farszu:
1. Orzechy nerkowca zalej wrzątkiem i odstaw na około 10 minut.
2. Ugotowany i odsączony z wody brokuł przełóż do garnka. Dodaj czosnek, płatki drożdżowe, sok z cytryny i wodę.
3. Gdy nerkowce zmiękną odlej z nich wodę, a następnie przesyp je do garnka z brokułami.
4. Całość zblenduj na jednolitą masę.
5. Na koniec wsyp posiekany grubo szczypiorek.

6. Gdy ciasto wyrośnie podziel się na dwie części i rozwałkuj niezbyt cienko.
7. Wykrój spore koła, na środek nałóż farsz (około 1 łyżkę) i złóż koło dociskając delikatnie boki pieroga.
8. Gotowe pierogi wykładaj na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (niezbyt blisko siebie). Boki pieroga przyciśnij lekko końcówką widelca, by dobrze się zlepiły.
9. Przed włożeniem do piekarnika posmaruj pierogi mieszanką 2 łyżek oleju i 2 łyżek mleka. Następnie włóż pierogi do piekarnika i piecz przez około 30-32 minut w temperaturze 180°C (góra-dół).

Moje wegańskie pieczone pierogi podałam z majonezem według przepisu Marty z bloga Jadłonomia. Zrobiłam go jednak mniej niż w przepisie Marty:

Wegański majonez bez jajek
Składniki:
1/3 szklanki mleka sojowego niesłodzonego (dostępne w Biedronce)
1/3 szklanki dowolnego oleju o neutralnym smaku
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżeczka musztardy (użyłam dijon)
2 łyżki płatków drożdżowych*
½ łyżeczki soli kala namak**

*, **-według przepisu Marty te dwa składniki są opcjonalne, ale ja uważam, że bez nich smak nie będzie przypominał tradycyjnego majonezu. Jeśli więc masz te składniki w domu to wykorzystaj je. Gdy ich nie masz to polecam zrobienie prostego sosu czosnkowego z dodatkiem naturalnego jogurtu, czosnku i przypraw.

Przygotowanie:
1. Mleko i ocet jabłkowy wlej do blendera kielichowego i miksuj parę minut.
2. Dodaj musztardę, płatki drożdżowe i sól. Blenduj chwilę.
3. Następnie dodawaj stopniowo olej i blenduj jeszcze parę minut.

Konsystencja mleka ulegnie zmianie i zagęści się ono tak, że będzie przypominać tradycyjny majonez. Sama robiąc wegański majonez z przepisu Marty po raz pierwszy byłam w szoku, że to takie proste i trwa dosłownie parę chwil.

Wegańskie pieczone pierogi z brokułowym farszem to przepyszna obiadowa propozycja. W zależności od preferencji możesz zrobić większe lub mniejsze pierogi. Ja do wykrojenia moich wykorzystałam dużą filiżankę, więc wyszły takie mini calzone. I taki rozmiar pierogów mi odpowiada, bo wygodniej się nakłada farsz. Jednak musisz sama spróbować i stwierdzić, jakiej wielkości pierogi Ci odpowiadają.

Ten przepis na wegańskie pierogi jest początkiem inspiracji na słono, które będą się cyklicznie pojawiać na moim blogu. W związku z tak dużym zainteresowaniem czytelników postaram się dodawać na przemian przepisy na słodko i na wytrawnie. Mam nadzieję, że mi się uda, bo dla mnie to zupełna nowość. Trzymajcie kciuki!

Masz ochotę na coś słodkiego po takim pysznym obiedzie? Sprawdź te propozycje na zdrowe, wegańskie wypieki:

Szarlotka na kruchym cieście

dyniowe ciasto wegańskie

Tarta z nadzieniem czereśniowym

wegańskie ciasto czekoladowe z dżemem

szarlotka na kruchym cieście (wegańska)
dyniowe ciasto przekładane delikatnym kremem (wegańskie)
czekoladowa tarta bez formy z nadzieniem czereśniowym (wegańska)
mocno czekoladowe ciasto przekładane malinowym dżemem (wegańskie)
czekoladowe ciasto z cukinią (wegańskie)
ciasto marchewkowe ze zdrowym karmelem (wegańskie)

Jednocześnie gorąco zachęcam do pobrania bezpłatnego ebooka ze zbiorem 25 inspiracji na zdrowe i wegańskie słodycze idealne na jesień:

Odbieram ebook!

 

Jeśli spodobał Ci się ten wpis zapraszam na stronę bloga na Facebooku i zachęcam do polubienia Fanpage’u. W ten sposób na bieżąco będziesz dostawać informacje o kolejnych ciekawych postach! Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Smacznego!
a podpis

Follow

zBLOGowani.pl

Zapisz