Gdy za oknem robi się zimno i deszczowo to najlepszym sposobem na poprawę nastroju są wegańskie drożdżówki! Takie domowe są zdecydowanie lepsze niż te ze sklepu. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji spróbować drożdżówek przygotowanych samodzielnie w domu to koniecznie przetestujcie ten przepis.

Wegańskie drożdżówki ze śliwkami
Składniki (16 sztuk):
2,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
1 szklanka ciepłej wody
30g świeżych drożdży
7 łyżek sypkiego słodzidła
1 łyżka zwykłego cukru na zaczyn
1 łyżeczka dowolnego oleju
kilka sztuk śliwek

Składniki na kruszonkę:

1 łyżka nieroztopionego oleju kokosowego
2 łyżki wody
2 łyżki sypkiego słodzidła
3 łyżki mąki pełnoziarnistej

Przygotowanie:
1. Przygotuj zaczyn z połowy szklanki ciepłej wody, świeżych drożdży i 1 łyżki białego cukru. Wymieszaj całość do całkowitego rozpuszczenia drożdży.
2. Do dużej miski przesyp mąkę i słodzidło. Następnie dodaj olej, zaczyn i resztę wody.
3. Całość wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut.
4. Umyte i wypestkowane śliwki pokrój na plasterki.
5. Składniki na kruszonkę wymieszaj i ugnieć dłońmi.
6. Wyrośnięte ciasto podziel na równe części. W razie potrzeby dodaj jeszcze mąkę, by ciasto nie kleiło się do rąk.
7. Rozdzielone ciasto wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie na górę wyłóż plastry śliwek i kruszonkę.
8. Piecz w piekarniku nagrzanym na 180°C przez około 20 minut (góra-dół) do momentu upieczenia ciasta.

Wegańskie drożdżówki ze śliwkami to świetny pomysł na szybki deser. Szczególnie chętnie przygotowują je jesienią, żeby potem zapach wypieków unosił się w całym domu.

Najczęściej przygotowuję drożdżówki z owocami, zdecydowanie stawiam na klasykę. Z dzieciństwa pamiętam też drożdżówki z serem i lukrem, ale jeszcze nie miałam okazji przygotować ich zweganizowanej wersji. Może jeszcze wszystko przede mną.

Wegańskie drożdżówki, jabłeczniki, ciasta ze śliwkami i kruche z gruszką i cynamonem to zdecydowanie smaki jesieni. Jeśli chciałabyś pobrać darmowy ebook z przepisami inspirowanymi jesienią to możesz to zrobić tutaj. W tym bezpłatnym ebooku znajdziesz aż 25 smakowitych przepisów idealnych na tę porę roku.

Oprócz skorzystania z przepisu na wegańskie drożdżówki i pobrania darmowego ebooka zachęcam Cię serdecznie do przejrzenia jeszcze innych inspiracji na zdrowe słodkości, jakie znajdziesz na blogu. Poniżej podrzucam Ci parę propozycji:

wegańskie ciasto marchewkowe
Szarlotka na kruchym cieście
trufe z dyni

marchewkowe ciasto ze zdrowym karmelem
szarlotka na kruchym spodzie
dyniowe trufle z polewą czekoladową
dyniowe ciasto z delikatnym kremem
czekoladowe ciasto z cukinią

Jeśli spodobał Ci się ten wpis zapraszam na stronę bloga na Facebooku i zachęcam do polubienia Fanpage’u. W ten sposób na bieżąco będziesz dostawać informacje o kolejnych ciekawych postach! Znajdziesz mnie również na Instagramie:

Smacznego!
a podpis

Follow

zBLOGowani.pl

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz