Odkąd jestem na diecie roślinnej nie robiłam jeszcze ani razu ciasta marchewkowego. Dacie wiarę? Niedługo minie prawie rok, a ja zupełnie zapomniałam o istnieniu takiego ciasta. Jak tylko zdałam sobie z tego sprawę jeszcze tego samego popołudnia postanowiłam od razu przygotować jakieś wegańskie ciasto marchewkowe w zupełnie nowej odsłonie, bo z daktylowym karmelem. Zaciekawieni? Koniecznie sprawdźcie ten przepis!

Wegańskie ciasto marchewkowe z karmelem (tortownica o średnicy 23cm)
Składniki na ciasto:
1,5 szklanki dowolnej mąki pełnoziarnistej lub zmielonych płatków owsianych
1/4 szklanki roztopionego oleju kokosowego lub innego dowolnego
350g marchewki
3/4 szklanki dowolnego słodziła (u mnie erytrol; w przypadku ksylitolu zmniejsz troszkę ilość)
0,5 szklanki dowolnego mleka
1 dojrzały banan
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu

Składniki na daktylowy karmel:
0,5 szklanki suszonych daktyli
0,5 szklanki wody
2 łyżki masła orzechowego (u mnie z kawałkami orzechów)
odrobina soli
opcjonalnie troszkę marchewki do posypania całości

Przygotowanie ciasta:
1. Obrane marchewki zetrzyj na tarce.
2. Obranego banana rozgnieć za pomocą widelca.
3. Do miski wsyp mąkę, słodzidło, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i cynamon. Wymieszaj.
4. Następnie do suchych składników dodaj marchewkę, olej kokosowy, mleko oraz banan. Wymieszaj dokładnie.
5. Gotową masę przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 50 minut w temperaturze 180°C (góra- dół) i kolejne 5-10 minut tylko dół. 

Przygotowanie daktylowego karmelu:
1. Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na około 10 minut.
2. Po tym czasie odlej wodę z daktyli, a na moczone daktyle przesyp do wysokiego naczynia.
3. Dodaj wodę i odrobinę soli i zblenduj całość na jednolitą masę.
4. Do masy daktylowej dodaj masło orzechowe i wymieszaj.
5. Gotowy daktylowy karmel wyłóż na upieczone ciasto marchewkowe. Opcjonalnie możesz wyłożyć na górę startą marchewkę, jednak nie jest to warunek konieczny.

Ile osób tyle receptur na wegańskie ciasto marchewkowe. W moim przepisie stawiam na szybkość i prostotę wykonania. Ostatnio to właśnie ilość czasu potrzebnego na przygotowanie deseru jest dla mnie kluczowym elementem. Sam przepis jest bardzo prosty w przygotowaniu i nie wymaga raczej zaawansowanej wiedzy w zakresie słodkości.

Wegańskie ciasto marchewkowe to jedna z propozycji na pyszny deser z wykorzystaniem tego warzywa. Na blogu znajdziesz wiele innych inspirujących przepisów z marchewką w roli głównej. Koniecznie sprawdź którąś z moich poniższych propozycji. Chcesz więcej? Zapisz się na blogowy newsletter i otrzymuj między innymi przepisy wprost na Twoją skrzynkę mailową. Przy okazji odbierz również darmowy ebook z przepisami. Tutaj odbierzesz ebook z przepisami na zdrowe śniadania na słodko (nie wszystkie przepisy są wegańskie). A tutaj odbierzesz bezpłatny ebook z przepisami na zdrowe i wegańskie ciasta bez pieczenia (klik klik).

placuszki marchewkowe

kuleczki marchewkowe

ciasto marchewkowe

placuszki marchewkowe na słodko (wegańskie)
kuleczki marchewkowe z płatków owsianych (wegańskie)
torciki marchewkowe z kremem z nerkowców
ciasto marchewkowe z delikatnym kremem i prażonymi migdałami

Jeśli spodobał Ci się ten wpis zapraszam na stronę bloga na Facebooku i zachęcam do polubienia Fanpage’u. W ten sposób na bieżąco będziesz dostawać informacje o kolejnych ciekawych postach! Znajdziesz mnie również na Instagramie:

 

Smacznego!
a podpis

Follow

zBLOGowani.pl

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz