Ciasto, które chcę Wam dziś zaprezentować jest wariacją na temat klasycznego murzynka znanego pewnie większości z Was z dzieciństwa. W przeciwieństwie do czekoladowego brownie to ciasto jest bardziej puszyste i delikatne. Jednak w dalszym ciągu niesamowicie mocno czekoladowe, chociaż nie ma w sobie ani kostki czekolady. Jest to oczywiście zdrowsza wersja pozbawiona białego cukru i białej mąki, a do tego wegańska. Nie zmienia to jednak faktu, że przepisu na to pyszne, wegańskie ciasto czekoladowe z dżemem zdecydowanie warto wypróbować! Polecam go serdecznie nie tylko osobom na diecie wegańskiej lub alergikom, ale również wszystkim łasuchom i wielbicielom czekoladowych ciast 🙂

Wegańskie ciasto czekoladowe z dżemem malinowym (tortownica o średnicy 18cm)
Składniki na ciasto:
1,5 szklanki dowolnej mąki pełnoziarnistej (u mnie orkiszowa)
0,5 szklanki erytrolu (lub troszkę więcej innego dowolnego słodzidła)
0,5 szklanki kakao bez dodatku cukru
1 i 1/4 szklanki dowolnego mleka
1/4 szklanki roztopionego oleju kokosowego lub innego dowolnego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
odrobina soli

Pozostałe składniki:
dżem malinowy domowej roboty*
2 rządki gorzkiej czekolady
1 łyżka roztopionego oleju kokosowego

Przygotowanie ciasta:
1. Mąkę i kakao przesiej przez sitko (można pominąć, ale nadaje to ciastu puszystości).
2. Do przesianej mąki dodaj erytrol, sodę oczyszczoną oraz odrobinę soli. Całość wymieszaj.
3. Do suchych składników dodaj mleko i olej. Wymieszaj ponownie całość.
4. Gotową masę przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 i piecz przez 30 minut (lub troszkę dłużej) do suchego patyczka.
6. Upieczone ciasto przekrój na da blaty i przełóż dżemem.

Przygotowanie polewy:
1. Gdy ciasto będzie się chłodzić przygotuj polewę. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.
2. Wymieszaj czekoladę i olej, a następnie polej polewą czekoladową całe ciasto.
3. Odstaw do ostygnięcia do momentu, aż polewa zastygnie.

*jeśli ne masz w domu dżemu to możesz go na szybko zrobić. Jednym sposobem jest wykorzystanie nasion chia lub zmielonego siemienia lnianego

Składniki na dżem chia/z siemienia lnianego:
200 mrożonych lub świeżych owoców
2 łyżki nasion chia/siemienia lnianego
odrobina słodzidła

Przygotowanie dżemu:
1. Owoce rozmroź w razie potrzeby i rozgnieć widelcem.
2. Wsyp nasiona chia i słodzidło. Odstaw, mieszaj co jakiś czas, aż konsystencja zgęstnieje. W przypadku mielonego siemienia lnianego warto dżem dodatkowo podgotować, by stał się bardziej żelowaty.

Tak naprawdę przełożenie ciasta dżemem jest opcjonalne, sama polewa w zupełności wystarczy. Jednak jeśli lubisz połączenie czekolady i kwaskowatych malin to z pewnością wybierz wersję z dżemem.

To wegańskie ciasto czekoladowe z dżemem jest bardzo prostym przepisem, wystarczy wymieszać wszystkie składniki i włożyć do piekarnika. Jak sami widzicie nie ma tu zbytniej filozofii, a trudność przygotowania oceniłabym raczej na niską.

Ten przepis znalazł się w zbiorze 25 przepisów na zdrowe i wegańskie słodycze idealne na jesienną porę. Zachęcam Cię serdecznie do pobrania tego darmowego ebooka i skorzystania z inspirujących przepisów w nim zawartych. Bezpłatny ebook możesz pobrać klikając w przycisk poniżej lub otwierając zakładkę „bezpłatne materiały” znajdującą się na górze strony.

Chętnie pobiorę ebooka!

Macie ochotę na więcej pieczonych pyszności? Sprawdźcie koniecznie te przepisy:

wegańskie ciasto marchewkowe

Jogurtowe ciasto z rabarbarem

odwrócone ciasto ze śliwkami

wegańskie ciasto marchewkowe ze zdrowym karmelem
jogurtowe ciasto z rabarbarem pod kruszonką
odwrócone ciasto ze śliwkami
świąteczne ciasto czekoladowe (wegańskie)
błyskawiczna szarlotka bez jajek (wegańska)
babka bananowa (wegańska)

Jeśli spodobał Ci się ten wpis zapraszam na stronę bloga na Facebooku i zachęcam do polubienia Fanpage’u. W ten sposób na bieżąco będziesz dostawać informacje o kolejnych ciekawych postach! Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Pozdrawiam!
a podpis

Follow

zBLOGowani.pl

Zapisz