Ostatnio wkręciłam się niesamowicie w ciasta bez pieczenia i co rusz do głowy przychodzą mi nowe pomysły na te pyszności. W dzisiejszej odsłonie proponuję Wam wegański sernik z borówkami. Ciasto zostało przygotowane w formie do tarty. Jeśli jednak nie masz takiej formy z powodzeniem możesz wykorzystać również zwykłą tortownicę. Chcąc by ciasto było wyższe wybierz mniejszą średnicę (np. 18cm).

Wegański sernik z borówkami (forma do tarty o średnicy 24cm)
Składniki na spód:
1 szklanka płatków owsianych lub mąki owsianej
3 łyżki kakao bez dodatku cukru
3 łyżki masła orzechowego (u mnie z kawałkami orzechów)
5 łyżek wody
3 łyżki dowolnego płynnego słodzidła

Składniki na masy:
puszka mleczka kokosowego
0,5 szklanki orzechów nerkowca
3/4 szklanki borówek
3 łyżki dowolnego płynnego słodzidła
4 łyżeczki agaru (lub żelatyny w wersji niewegańskiej)*
1/3 szklanki wody

Przygotowanie spodu:
1. Płatki owsiane zmiel do uzyskania konsystencji mąki.
2. W misce wymieszaj zmielone płatki i kakao.
3. Następnie dodaj wodę, masło orzechowe i słodzidło.
4. Całość dokładnie wymieszaj i ugnieć dłońmi.
5. Gotowym spodem wyłóż dno formy na tartę.

Przygotowanie masy:
1. Nerkowce zalej wrzątkiem i odstaw na około 10-15 minut.
2. W wysokim naczyniu wymieszaj mleczko kokosowe ze słodzidłem.
3. Agar rozpuść we wrzątku i dodaj do mleczka.
4. Nerkowce odsącz z wody i dodaj do mleczka.
5. Całość dokładnie zmiksuj, by nie było kawałków nerkowców.
6. Masę podziel na dwie części. Na spód tarty wylej jedną połowę i odstaw do lodówki do stężenia.
7. Do drugiej połowy wsyp borówki i zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
8. Borówkową masę wylej na stężałe ciasto i ponownie odstaw do lodówki.
9. Chłodź ciasto w lodówce do całkowitego stężenia przez około 2 godziny.

*gdy użyjesz mleczka kokosowego, które się zsiada, zmniejsz ilość agaru do około 1,5 łyżeczki

Wegański sernik z borówkami z pewnością zasmakuje każdemu miłośnikowi słodkości. W związku z tym, że trwa jeszcze sezon na borówki postanowiłam wykorzystać je w tym przepisie. Jednak bez obaw można zamienić je na maliny, truskawki, jagody lub inne dowolne owoce. Jeśli nie masz pod ręką świeżych owoców możesz również wykorzystać mrożone.

To nie wszystko! Oprócz przepisu na wegańskie sernik z borówkami na blogu znajdziesz całkiem sporo przepisów z wykorzystaniem borówek. Sprawdź poniższe propozycje na różne pyszne i zdrowe słodycze z dodatkiem tych owoców:

domowy budyń

cukiniowe muffinki

proste wegańskie placuszki

tarta czekoladowa bez pieczenia

borówkowy budyń domowej roboty (wegański, bezglutenowy)
cukiniowe muffinki z borówkami (wegańskie)
proste placuszki śniadaniowe z owocami (wegańskie)
czekoladowa tarta bez pieczenia z borówkami i malinami (wegańska)
kokosowo-owsiane placuszki z borówkami

Jeśli spodobał Ci się ten wpis zapraszam na stronę bloga na Facebooku i zachęcam do polubienia Fanpage’u. W ten sposób na bieżąco będziesz dostawać informacje o kolejnych ciekawych postach! Znajdziesz mnie również na Instagramie:

Smacznego!
a podpis

Follow

zBLOGowani.pl

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz