Mus czekoladowy i ogólnie czekolada to zdecydowanie jeden z najbardziej uniwersalnych deserów. Szybki w przygotowaniu i smakuje większości osób. Znam dosłownie parę osób, które nie lubią czekolady. Reszta za nią wprost przepada. Sama stworzyłam już 2 różne musy czekoladowe. Jeden z nich znajdziecie na blogu- mus czekoladowy ze skórką pomarańczową i prażonymi migdałami. Jeśli jednak straszne Wam nie do końca ugotowane białka to zachęcam też do zajrzenia do mojego wpisu gościnnego, w którym znajdzie przepis na mus z wykorzystaniem mleka i jogurtu. Sami widzicie, że eksperymentów z tym deserem mam na swoim koncie już parę, jednak wszystkie z propozycji zawierają jajka lub nabiał. Przyszedł więc czas na wegański mus czekoladowy. Jest on bardzo lekki, czekoladowy i ogólnie przepyszny!

Wegański mus czekoladowy (2 porcje)
Składniki:
1 średnie, dojrzałe awokado
2 rządki gorzkiej czekolady
1,5 łyżki kakao bez cukru
5 łyżek dowolnego mleka
1,5 łyżeczki płynnego słodzidła (miodu, suropu klonowego, daktylowego itd)
1 średni, dojrzały banan

parę malin i odrobina wiórków kokosowych do ozdoby

Przygotowanie:
1. Gorzką czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, w mikrofalówce lub na małym ogniu w garnuszku.
2. Do gorzkiej czekolady dodaj dowolne mleko i kakao. Całość dokładnie wymieszaj.
3. Obierz awokado i banana i zmiksuj za pomocą blendera lub robota kuchennego.
4. Połącz zmiksowane awokado i banan z masą czekoladową, a następnie dodaj słodzidło według uznania.
5. Mus czekoladowy podziel na dwie porcje i przełóż do pucharka.
6. Na górę połóż parę malin i posyp całość wiórkami kokosowymi.
7. Gotowy mus wstaw na około 20-30 minut do lodówki.

Banan można pominąć lub zamienić na drugie awokado. Moje awokado było stosunkowo niewielkie, a drugie zbyt twarde, by mogło zostać użyte. Musu nie wyszło na dwie normalne porcje. Nikt nie chciał się poświęcić i zrezygnować ze swojej części. Dlatego też by zwiększyć troszkę ilość dodałam jeszcze bardzo dojrzałego banana. On dodał naturalnej słodyczy i komponował się fajnie z wiórkami, którymi posypałam cały deser.

Ten wegański mus czekoladowy to świetny pomysł nie tylko dla wegan lub osób unikających produktów mlecznych. Z pewnością zasmakuje on każdemu miłośnikowi czekolady i pysznych deserów 🙂

Lato to nie czas na pieczenie, więc podrzucam Wam sprawdzone przepisy bez pieczenia, które zdecydowanie warto wypróbować:
bananowa tarta bez pieczenia

bananowa tarta

truskawkowa kasza manna z czekoladą
jogurtowa tarta z owocami

Jogurtowa tarta z owocami

szarlotka bez pieczenia
deser a’la Monte

deser monte z kaszy jaglanej

fit bajaderki- błyskawiczny przepis
babeczki z kokosowym musem

babeczki z musem kokosowym

orzechowy jogurtowiec bez pieczenia

Zapraszam również gorąco do pobrania darmowych ebooków ze zdrowymi przepisami. W każdym z nich znajdziecie 10 inspiracji na zdrowe słodkości. Maile z ebookami wysyłane są automatycznie, więc z pewnością je otrzymacie. Pamiętajcie, by sprawdzić zakładki SPAM i oferty. Linki do bezpłatnych ebooków znajdziecie poniżej:
10 najpopularniejszych przepisów na blogu
zdrowe śniadania na słodko

fit słodycze ebook

Jeśli spodobał Ci się ten wpis zapraszam na stronę bloga na Facebooku i zachęcam do polubienia Fanpage’u. W ten sposób na bieżąco będziesz dostawać informacje o kolejnych ciekawych postach! Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Smacznego!
a podpis

Follow

zBLOGowani.pl

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...