Sezon na rabarbar w pełni i wiele osób szuka przepisów na pyszne słodkości z jego udziałem. W sieci można znaleźć dużo przepisów na klasyczne drożdżowe ciasta, jednak ja chciałam przygotować coś zupełnie innego. Kiedyś na blogu publikowałam ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką (przepis tutaj), ale teraz przyszła pora na ciasto dla osób na diecie roślinnej. I tak powstała przepyszna, wegańska tarta z rabarbarem. Smacznego!

Wegańska tarta z rabarbarem
Składniki spód (średnica 23cm):
1 szklanka płatków owsianych
0,5 szklanki daktyli
5 łyżek wiórków kokosowych
2 łyżki roztopionego olej kokosowego
2 pełne łyżki masła orzechowego

Składniki na masę:
100g suchej kaszy jaglanej
0,5 puszki mleczka kokosowego (takiego, które się zsiada po schłodzeniu)
2 łyżki wiórków kokosowych
2 łyżki dowolnego słodzidła
ziarenka z laski wanilii
1 laska rabarbaru

Przygotowanie spodu:
1. Płatki owsiane zmiel do uzyskania konsystencji mąki.
2. Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na około 10 minut.
3. Po tym czasie odlej wodę z daktyli i zblenduj je na gładką masę.
4. Do miski wsyp zmielone płatki owsiane, wiórki kokosowe, dodaj daktyle, olej kokosowy i masło orzechowe.
5. Całość wymieszaj i wyłóż masą spód formy.

Przygotowanie masy:
1. Rabarbar umyj i obierz, a następnie posyp troszkę cukrem. Odstaw na czas przygotowania masy.
2. Ugotuj kaszę jaglaną na wodzie lub mleku. Chcąc pozbyć się goryczy podpraż chwilę suchą kaszę na patelni, a potem przelewaj bieżącą wodą.
3. Do ugotowanej kaszy dodaj połowę puszki (stała część) mleczka kokosowego, wiórki, słodzidło i ziarenka wanilii.
4. Całość zblenduj.
5. Gotową masę wyłóż na ciasto, a na górę wyłóż kawałki rabarbaru.
6. Piecz w temperaturze 180°C (góra-dół) przez około 20 minut.

W najbliższym czasie możecie spodziewać kolejnego, wegańskiego przepisu z rabarbarem. W planach mam zweganizowanie ciasta jogurtowego z kruszonką, bo było ono niesamowicie pyszne, puszyste i fajnie się trzymało. To jedno z tych ciast, które zdecydowanie wymaga kolejnej odsłony.

Wegańska tarta z rabarbarem to tylko jedna z propozycji. Na blogu znajdziecie mnóstwo innych pyszności na zdrowe i wegańskie słodycze. Zachęcam Cię do pobrania darmowego ebooka z przepisami na przepyszne ciasta bez pieczenia. Wszystkie bez dodatku białego cukru i białej mąki oraz w 100% wegańskie. Wspominałam już, że dodatkowo są niesamowicie smaczne? 🙂

Odbieram ebook

 

Oprócz tego gorąco zachęcam Was również do wypróbowania przepisów na zdrowe słodkości na bazie kaszy jaglanej:

jagielnik z musem malinowym

fit rafaello

zdrowy deser Monte

kokosowy jagielnik na daktylowym spodzie (wegański)
migdałowy jagielnik z musem malinowym i prażonymi migdałami (wegański)
zdrowy deser a’la Monte (wegański, bezglutenowy)
kuleczki kokosowe Rafaello (wegańskie, bezglutenowe)
orzechowe kuleczki a’la Ferrero Rocher (wegańskie, bezglutenowe)
jaglany deser z owocami (wegański, bezglutenowy)
owsiane babeczki z kremem jaglanym i truskawkami (wegańskie)

Jeśli spodobał Ci się ten wpis zapraszam na stronę bloga na Facebooku i zachęcam do polubienia Fanpage’u. W ten sposób na bieżąco będziesz dostawać informacje o kolejnych ciekawych postach! Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Smacznego!
a podpis

Follow

zBLOGowani.pl

Zapisz

Zapisz

Zapisz