Zgodnie z obietnicą złożoną Wam na Facebookowym profilu bloga wracam do Was z moją wersja tarty a’la snickers. Do przygotowania tego przepisu potrzebnych jest zaledwie parę składników, a efekt końcowy zaskoczy na plus każdego wielbiciela zdrowych słodkości. Początkowo planowałam tartę pieczoną, ale w związku z rosnącymi temperaturami pewnie większą popularnością u Was będzie cieszyć się propozycja bez pieczenia. Miało być zresztą szybko, więc przed Wami wegańska tarta snickers nie wymagająca dużej ilości czasu i bardzo prosta w przygotowaniu.

Wegańska tarta snickers bez pieczenia
Składniki na masę (średnica formy 23cm):
1,5 szklanki suszonych lub świeżych daktyli
1,5 szklanki niesolonych orzeszków ziemnych (lub solonych jeśli lubisz kontrasty smakowe)
2 łyżki masła orzechowego z kawałkami orzechów
ok. 1/3 szklanki wody

Składniki na spód:
2/3 szklanki zmielonych płatków owsianych (lub mąki owsianej)
3 duże łyżki wcześniej zrobionej masy
odrobina wody

Składniki na górę:
2 rządki gorzkiej czekolady
1 łyżeczka roztopionego oleju kokosowego
garść orzeszków ziemnych

Przygotowanie masy:
1. Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na około 10-15 minut.
2. Orzeszki zmiel za pomocą robota kuchennego lub blendera do uzyskania konsystencji mąki.
3. Odlej wodę z miękkich daktyli i zblenduj je na gładką masę.
4. Połącz zmielone orzechy, masę daktylową, masło orzechowe i wodę. Wymieszaj do momentu, aż wszystkie składniki się połączą.

Przygotowanie spodu:
1. Zmielone płatki owsiane połącz z 3 czubatymi łyżkami masy daktylowo-orzechowej.
2. Dodaj odrobinę wody, by całość uzyskana konsystencję plasteliny i masa dała się bez problemu rozprowadzić.
3. Wyłóż dno formy masą na spód, a następnie wyłóż krem daktylowo-orzechowy.
4. Całość posyp orzeszkami i polej roztopioną czekoladą połączoną z olejem kokosowym.
5. Odstaw ciasto do lodówki na około 30 minut, by masa i polewa się zsiadły.

Jak sami widzicie do stworzenia tej pysznej tarty potrzebne są zaledwie 4 główne składniki plus polewa czekoladowa. Ciasto jest banalne w przygotowaniu, ku memu zaskoczeniu nie tak słodkie jak się spodziewałam. Jeśli więc szukasz niesamowicie słodkiego deseru to zwiększ ilość daktyli, chociaż wydaje mi się, że takie też jest przepyszne.

Zaskoczyła mnie mocno struktura masy, gdyż była ona bardzo kremowa mimo tego, że nie dodałam tam żadnego oleju czy mleczka kokosowego. Ilość wody użytej w masie dostosuj do swoich potrzeb. Jeśli 1/3 szklanki to za mało to śmiało możesz dodać więcej.

Zanim polecisz oglądać inne pyszne przepisy bez pieczenia koniecznie pobierz ten darmowy ebook ze smakowitymi ciastami bez pieczenia.

Pobieram ten darmowy ebook

ebook fit słodycze bez pieczenia

Filmiki, które tworzę stopniowo do przepisów tak przypadły Wam do gustu, że postanowiłam spróbować swoich sił na Youtube. Jeśli chcesz zobaczyć jak krok po kroku powstają te pyszności to koniecznie subskrybuj i czekaj na kolejne przepisy, które będą pojawiać się cyklicznie na kanale.

Wegańska tarta snickers to nie jedyna opcja bez pieczenia. Szukasz jeszcze więcej przepisów na pyszne i zdrowe ciasta? Sprawdź koniecznie poniższe propozycje:

kokosowy jagielnik

pianka owocowa

jogurtowiec mango

tarta czekoladowa bez pieczenia

wegańkie serniczki

kokosowy jagielnik na daktylowym spodzie (bezglutenowy, wegański)
owocowa pianka (wegańska)
jogurtowiec mango z morelami (bezglutenowy, wegański)
wegańskie serniczki z truskawkami
tiramisu (wegańskie)
tarta czekoladowa z owocami (wegańska)
tarta bananowa (wegańska)
babeczki z kremem orzechowym (wegańskie)

Jeśli spodobał Ci się ten wpis zapraszam na stronę bloga na Facebooku i zachęcam do polubienia Fanpage’u. W ten sposób na bieżąco będziesz dostawać informacje o kolejnych ciekawych postach! Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Smacznego!
a podpis

Follow

zBLOGowani.pl

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz