Niedziela to czas na korzystanie z ostatnich chwil leniwego odpoczynku przed poniedziałkiem. Wyjątkowo nie miałam chęci dziś nic piec, więc postawiłam na niezbyt skomplikowany, ale bardzo smaczny deser w pucharku. Propozycja ta nadaje się nie tylko na deser, ale również jako lekkie drugie śniadanie. Szybki czas przygotowania zdecydowanie zachęca do skosztowania tych warstwowych pyszności. Zapraszam Was serdecznie do testowania przepisu!

Truskawkowo- czekoladowy deser w pucharku (2 porcje)
Składniki:
200g mrożonych lub świeżych truskawek
200g jogurtu greckiego/ bałkańskiego lub naturalnego
1 łyżka ksylitolu/ miodu lub innego słodzidła
3/4 szklanki dowolnego mleka
4 łyżki nasion chia
parę sztuk świeżych lub suszonych daktyli
1,5 łyżki kakao bez dodatku cukru

Przygotowanie:
1. Wsyp nasiona chia do dużego kubka, a następnie zalej mlekiem. Mieszaj co jakiś czas, by nie powstały grudki.
2. Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na 10-15 minut. Po tym czasie odsącz daktyle z wody i w razie potrzeby usuń pestki.
3. Do wysokiego naczynia wlej jogurt i dodaj kakao. Wymieszaj dokładnie.
4. Do masy jogurtowej wsyp daktyle i całość zblenduj na jednolitą masę. W razie potrzeby dodaj więcej daktyli lub miód.
5. Mrożone truskawki podgrzej w garnuszku, a następnie zblenduj do konsystencji musu. Dosyp 1 łyżkę ksylitolu i wymieszaj.
6. Gdy wszystkie części składowe będą już gotowe układaj je warstwami w wysokim pucharku. Mus truskawkowy- pudding chia- czekoladowa masa.

Do deseru można użyć również świeżych owoców. Wtedy nie trzeba ich podgrzewać. Wystarczy rozdrobnienie widelcem lub zmiksowanie. Oprócz truskawek świetnie będą tutaj również pasować maliny, borówki lub jagody. Jeśli macie jeszcze coś zamrożonego to zdecydowanie warto posprawdzać inne połączenia smakowa. Ja czekam do lata, żeby wtedy zaszaleć ze świeżymi owocami.

Jeśli zależy Ci na gęstszym deserze to polecam użyć jogurtu greckiego lub bałkańskiego zamiast naturalnego. Są one troszkę bardziej zbite pod kątem konsystencji. Jednak nie polecam używania do tego deseru żelatyny, która zetnie konsystencję. Bez niej deser będzie zdecydowanie bardziej delikatny i lekki.

Przed ułożeniem warstw w pucharku warto sprawdzić, czy ich słodycz jest odpowiednia. W razie potrzeby można dodać większą ilość daktyli lub dosłodzić deser miodem lub ksylitolem.

Interesują Cię inne propozycje deserowe z wykorzystaniem nasion chia? Sprawdź koniecznie te przepisy!
orzechowy jogurtowiec chia bez pieczenia
jogurtowiec chia
pudding chia z mango
kokosowy deser z chia dżemem truskawkowym

deser z kaszy gryczanej niepalonejdeser z kaszy gryczanej niepalonej

owsiano-amarantusowe batony z sezamem i nasionami chia
chrupiące ciastka z ziarnami

ciasteczka z amarantusem

domowe batony bez pieczenia

Jeśli spodobał Ci się ten wpis zapraszam na stronę bloga na Facebooku i zachęcam do polubienia Fanpage’u. W ten sposób na bieżąco będziesz dostawać informacje o kolejnych ciekawych postach! Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Życzę smacznego!
a podpis

Follow

zBLOGowani.pl

Zapisz

Zapisz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...