Obiecałam już ostatnio, więc dziś pierwszy przepis z wykorzystaniem truskawek. Prosty, szybko i bardzo smaczny. Truskawkowe pralinki to propozycja bazowa, ale z pewnością wykorzystam ją jeszcze nie raz w zestawieniu z innymi owocami. Zapraszam do testowania!

Truskawkowe pralinki (ok. 20 sztuk)
Składniki:
3/4 szklanki wiórków kokosowych
0,5 szklanki płatków owsianych
1 szklanka truskawek
4 łyżki roztopionego oleju kokosowego
2 łyżki miodu (opcjonalnie)

Przygotowanie:
1. Wiórki kokosowe i płatki zmiel za pomocą blendera lub robota kuchennego.
2. Do masy wrzuć umyte truskawki, olej kokosowy i miód. Całość zmiksuj na jednolitą masę.
3. Gdy masa będzie miała jednolitą konsystencję kształtuj z niej w dłoniach kuleczki średniej wielkości.
4. Gotowe pralinki włóż do lodówki na minimum 30 minut.

W przepisie wykorzystałam płatki owsiane, lecz można je bez problemu zamienić na płatki orkiszowe, jaglane lub inne dowolne. Chcąc uzyskać bardziej kokosowy smak użyj mąki kokosowej, która nie wymaga obróbki termicznej. Dodatkowo pralinki można obtoczyć w wiórkach kokosowych lub innych wybranych posypkach (na przykład z orzechów).

Truskawki można zamienić na inne dowolne sezonowe owoce. Świetnie sprawdzą się borówki, maliny, jagody, jeżyny. Trzeba jednak pamiętać, że im bardziej kwaskowate owoce tym więcej miodu lub innego słodzidła należy dodać, żeby masa była dość słodka. Ja z pewnością wypróbuję wersję z borówkami i jagodami.

Jeśli nie masz pod ręką oleju kokosowego to zamień go na przykład na masło. Olej kokosowy pod wpływem chłodzenia w lodówce zmieni konsystencję z płynnej na stałą. Spowoduje to, że truskawkowe pralinki będą mniej podatne na rozpadanie się, czy kruszenie. Olej kokosowy jest dostępny w coraz większej ilości sklepów, nie tylko ze zdrową żywnością. Jeśli masz w swojej okolicy jakiś dyskont typu Biedronka lub Lidl to upewnij się, czy nie ma on oleju kokosowego w swojej ofercie.

Truskawkowe pralinki zabrałam ze sobą w podróż i muszę powiedzieć, że świetnie się spisały. Przygotowałam je wieczorem, więc chłodziły się całą noc. Później zostały przełożone do zwykłego pojemnika do przechowywania żywności. Bez żadnego problemu doczekały pory posiłku, więc zdecydowanie mogę je polecić na wycieczki rowerowe lub wypady w góry.

Masz ochotę na inne słodkości z owocami? Zajrzyj koniecznie również tutaj:
szarlotka bez pieczenia
odwrócone ciasto ze śliwkami
odwrócone ciasto ze śliwkami
szybki i lekki deser z malinami
pyszne placuszki bananowe
fit brownie z owocami

fit brownie

owsiane babeczki z kremem jaglanym i truskawkami
kokosowe placuszki z borówkami

placuszki owsiane

jabłka z cynamonem pod kokosową pianką

Więcej zdrowych i smacznych przepisów znajdziesz również w darmowym ebooku. Po zapisaniu się na newsletter (tutaj) otrzymasz ebook na swoją skrzynkę mailową. Oprócz 10 smakowitych przepisów znajdziesz w nim również informacje o wartościach odżywczych i kaloriach poszczególnych przepisów.
fit słodycze ebook

Jeśli spodobał Ci się ten wpis zapraszam na stronę bloga na Facebooku i zachęcam do polubienia Fanpage’u. W ten sposób na bieżąco będziesz dostawać informacje o kolejnych ciekawych postach! Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Smacznego!
a podpis

Follow

zBLOGowani.pl

Zapisz

Zapisz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...