Tort czekoladowy z dżemem cukiniowym może wydawać się dość karkołomnym połączeniem. Jednak odkąd tylko przyszedł mi ten pomysł do głowy nie mogłam się już od niego uwolnić. Nigdy wcześniej nie robiłam samodzielnie dżemu z cukinii, ale wiedziałam, że jest on bardzo smaczny, bo próbowałam go od mojej mamy. Połączenie takiego dżemu z czekoladowym tortem wydawało mi się genialnym pomysłem i na szczęście się nie myliłam. Poniżej przepis, nie przeraźcie się jego długością 😉

Tort czekoladowy z dżemem cukiniowym (tortownica o śr. 18cm)
Składniki na ciasto:
2,5 szklanki dowolnej mąki
1 szklanka dowolnego mleka
3/4 szklanki słodzidła (u mnie erytrol)
0,5 szklanki wody
5 łyżek kakao bez dodatku cukru
4 łyżki nieroztopionego oleju kokosowego (można roztopić, ale wtedy dodać np. 5-6 łyżek)
2 jajka z siemienia lnianego*
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
0,5 łyżeczki cynamonu

Składniki na dżem:
ok. 1,5 kg nieobranej cukinii
1/3 szklanki dowolnego słodzidła
sok z jednej cytryny
odrobina cynamonu

Składniki na polewę czekoladową:
0,5 tabliczki gorzkiej czekolady
2 łyżki nieroztopionego oleju kokosowego (można roztopić, ale wtedy dodać np. 3 łyżki)
1 łyżka kakao bez dodatku cukru

*jajko z siemienia lnianego- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego zalane 6 łyżkami wody, wymieszane i odstawione na około 10 minut. Zamiast siemienia można użyć również nasion chia i użyć identycznych proporcji.

Przygotowanie ciasta:
1. Do dużej miski wsyp mąkę, słodzidło, kakao, cynamon, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Całość dokładnie wymieszaj.
2. Dodaj teraz mokre składniki. Po kolei wlewaj mleko, wodę, olej kokosowy i jajko z siemienia lnianego. Całość ponownie wymieszaj.
3. Masę podziel mniej więcej na dwie części. Połowę wlej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Włóż ciasto do piekarnika nagrzanego na temperaturę 180°C na 30 minut (góra-dół) i jeszcze na 5 minut (tylko dół). Piecz do suchego patyczka.
5. Po upieczeniu pierwszej części, wyciągnij ją z tortownicy, a następnie wlej pozostałe ciasto i upiecz w identyczny sposób.
6. Oba ciasta odstaw do ostygnięcia, a następnie przekrój tak, by uzyskać łącznie 4 blaty.

Przygotowanie dżemu z cukinii:
1. Umyj i obierz cukinię. Wydrąż nasiona.
2. Cukinię pokrój w kostkę i wrzuć do garnka. Gotuj na małym ogniu. Gdy cukinia zacznie puszczać wodę odlej ją. Gotuj do miękkości.
3. Po odlaniu całej wody dodaj słodzidło, sok z cytryny i cynamon. Wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.

Przygotowanie polewy czekoladowej:
1. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.
2. Dodaj olej kokosowy oraz kakao. Całość wymieszaj.

Na sam koniec przełóż gotowe blaty ciasta dżemem cukiniowym i całość pokryj polewą czekoladową. Odstaw do lodówki na około 1 godzinę. Przyozdób górę tortu według uznania. Moje ciasto wyrosło dość nierównomiernie, więc odcięłam tę najbardziej wyrośniętą część z góry, by zachować stabilność.

Chociaż lista czynności wydaje się bardzo długa to mogę powiedzieć, że to tylko pozory. Starałam się bardzo dokładnie opisać Wam przygotowanie krok po kroku, by nie było żadnych wątpliwości. Moje przygotowania trwały troszkę dłużej, gdyż musiałam zrobić dżem i piec ciasto na dwa razy. Jeśli jednak masz w domu dwie foremki takiej samej wielkości lub nawet przypadkowo posiadasz gotowy dżem to Twoja praca skróci się diametralnie. Nawet jeśli nie masz dwóch form, czy dżemu podobnie jak ja, to i tak zdecydowanie polecam wypróbowanie tego przepisu na tort czekoladowy z dżemem cukiniowym. Tego trzeba spróbować!

Dżem z cukinii nadaje się również jako farsz do naleśników, dodatek do placuszków, czy śniadań na słodko. Można go również wkładać do słoików i bez problemu przetrwa parę miesięcy.

Jeśli masz pod ręką dużo cukinii i mało czasu to zajrzyj jeszcze do tych przepisów:
cukiniowe muffinki z borówkami (wegańskie)

cukiniowe muffinki

cukiniowe placuszki z łososiem
cukiniowe ciasto z kremem

cukiniowy tort

pizza na spodzie z cukinii

Jeśli masz ochotę na inne pyszne ciasta zapraszam tutaj:
czekoladowa tarta z owocami (wegańska)

tarta czekoladowa bez pieczenia

szarlotka bez pieczenia (wegańska)
orzechowy sernik z karmelem
sernik orzechowy z karmelem
jogurtowe ciasto z rabarbarem i kruszonką
odwrócone ciasto ze śliwkami
odwrócone ciasto ze śliwkami
egzotyczne ciasto czekoladowe
bananowa tarta bez pieczenia (wegańska)

Jeśli spodobał Ci się ten wpis zapraszam na stronę bloga na Facebooku i zachęcam do polubienia Fanpage’u. W ten sposób na bieżąco będziesz dostawać informacje o kolejnych ciekawych postach! Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Smacznego!
a podpis

Follow

zBLOGowani.pl

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...