Mnie ciasto marchewkowe kojarzy się bardzo z jesienią. Uwielbiam jego zapach unoszący się w domu, gdy za oknem widać jeszcze kolorowe liście gotowe do opadnięcia lada dzień. Tym razem jednak troszkę się spóźniłam z ciastem marchewkowym i na zewnątrz zamiast liści widzę jedynie ogrom śniegu. Nie zmienia to jednak faktu, że niezależnie od okoliczności deser ten smakuje wyśmienicie.

W Internecie pełno jest przepisów na to ciasto, dlatego tym razem postawiłam na coś delikatnie innego. Mój przepis to propozycja mini torcików z przepysznym kremem z orzechów. Z poniższych proporcji wyszło mi 6 kokilek o średnicy około 12 centymetrów. Są to foremki sporego rozmiaru i z pewnością większe od tych standardowych dostępnych w sklepach.

Torciki marchewkowe z orzechowym kremem (6 sztuk)
Składniki na ciasto:
8 średnich marchewek (około 380g)
15 łyżek płatków owsianych
2 spore dojrzałe banany
3 łyżki ksylitolu lub innego słodzidła
2 łyżki roztopionego olej kokosowego + odrobina do posmarowania form
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na krem orzechowy:
200g orzechów nerkowca
1 łyżka oleju kokosowego
wrzątek

Polewa czekoladowa:
1 rządek gorzkiej czekolady dobrej jakości
parę orzechów pecan do ozdoby

Przygotowanie:
1. Obierz marchewki, a następnie zetrzyj je na drobnych oczkach.
2. Zmiel płatki owsiane do konsystencji mąki.
3. Pokrój banany w mniejsze kawałki i rozgnieć je widelcem.
4. Połącz marchewki, płatki, banany, ksylitol, olej kokosowy i proszek do pieczenia i całość dokładnie wymieszaj.
5. Wyłóż ciasto do posmarowanych wcześniej olejem kokilek na 2/3 wysokości.
6. Włóż kokilki z ciastem do piekarnika nagrzanego na 200°C (góra- dół) na około 45 minut, a następnie sprawdź poziom wypieczenia ciasta. Jeśli patyczek nie będzie suchy zostaw ciasto jeszcze na 10 min w tej samej temperaturze z grzaniem od dołu.
7. Przełóż nerkowce do garnuszka, a następnie zalej je wrzątkiem. Odstaw na około 2 godziny.
8. Po upływie tego czasu odlej wodę i dodaj olej kokosowy do orzechów.
9. Całość zblenduj na jednolitą masę.
10. Po wyciągnięciu z piekarnika odstaw torciki do ostygnięcia.
11. Ostudzone torciki przekrój delikatnie na pół, a następnie posmaruj w środku kremem orzechowym.
12. Czekoladę rozpuść w wodnej kąpieli lub w garnuszki. Następnie polej nią górę torcika i przyozdób dowolnie.
13. Całość odstaw do lodówki do ostygnięcia.

ciasto marchewkowe

W moim przepisie znajdziecie sporo marchewki, jednak dzięki temu, że jest ona starta na małych oczkach ciasto jest bardzo delikatne i wcale nie smakuje warzywnie. Wychodzę z założenia, że jeśli chcemy nazwać jakiś deser na przykład marchewkowych to wypada, by tego składnika było całkiem sporo. Może wymaga to troszkę dłuższego pieczenia, ale smakuje obłędnie i jeszcze obniża średnią kaloryczność porcji.

Jeśli interesuje Cię przepis na ciasto marchewkowe na normalnej blasze to zapraszam do przetestowania innego przepisu- ciasto marchewkowe z delikatnym kremem i prażonymi migdałami:

ciasto marchewkowe

Jeśli spodobał Ci się ten wpis zapraszam na stronę bloga na Facebooku i zachęcam do polubienia Fanpage’u. W ten sposób na bieżąco będziesz dostawać informacje o kolejnych ciekawych postach! Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Smacznego!
a podpis

 

Follow

zBLOGowani.pl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...