Truskawkowych przepisów nigdy dość! Tym razem padło na ciasto z wykorzystaniem tofu, które nie gości zbyt często w moich deserach. Przepis na fit tiramisu przypadł Wam do gustu, więc dalej chciałam próbować deserów z wykorzystaniem tofu. Tym razem wybór padł na tofurnik truskawkowy. W związku z tym, że jest bardzo ciepło nie było sensu próbować żadnego pieczonego ciast. Ten tofurnik przygotujecie w zaledwie parę chwil, a jest niesamowicie pyszny!

Tofurnik truskawkowy (średnica 18cm)
Składniki na spód:
3/4 szklanki suszonych daktyli
1 szklanka płatków owsianych

Składniki na masę:
2 paczki naturalnego tofu (500g)
1,5 szklanki truskawek (ok. 270g) i dodatkowe do ozdoby
1 szklanka mleka (lub 0,5 szklanki mleka i 0,5 szklanki wody)
0,5 szklanki dowolnego słodzidła
5 łyżeczek agaru

Przygotowanie spodu:
1. Zalej daktyle wrzątkiem i odstaw na około 10 minut.
2. Płatki owsiane zmiel blenderem.
3. Odlej większość wody z daktyli, a następnie zblenduj daktyle na mus.
4. Połącz mąkę owsianą z daktylami, a masę wyłóż na spód tortownicy.

Przygotowanie masy:
1. Tofu rozdrobnij na mniejsze kawałki.
2. Truskawki zblenduj na gładką masę.
3. 3/4 mleka zagotuj, a w 1/4 rozpuść agar.
4. Do gotującego się mleka dodaj mieszankę z agarem, a następnie gotuj całość przez około 3-5 minut.
5. Zblenduj truskawki, tofu i słodzidło.
6. Do masy dodaj ugotowane mleko i wymieszaj. Wylej masę na spód tortownicy.
7. Na górze ułóż kawałki truskawek i całość wstaw do lodówki na około 1 godzinę.

To moja pierwsza przygoda z ciastem z tofu i muszę przyznać, że ten tofurnik truskawkowy bardzo pozytywnie mnie zaskoczył. Smakiem przypomina mi sernik na zimno, chociaż jest zdecydowanie bardziej truskawkowy 😉

Oprócz przepysznego smaku zaskoczyła mnie również prostota wykonania. Zależało mi na przygotowaniu ciasta bez pieczenia ze względu na upały, ale nie sądziłam, że wyjdzie ono tak pyszne już przy pierwszym podejściu. Biorąc pod uwagę, że zupełnie nie wykorzystywałam do tej pory tofu w ciastach, to całkiem zadowalające osiągnięcie.

Tofurnik truskawkowy to jeden w przykładów na zdrowe ciasta bez pieczenia. Parę dodatkowych propozycji znajdziesz w tym darmowym mini ebooku, który możesz pobrać tutaj.

Gdybyś potrzebowała całkiem nowych przepisów na zdrowe ciasta bez pieczenia to z pewnością zainteresuje Cię również ten ebook

Chcę dowiedzieć się więcej

zdrowe ciasta bez pieczenia

Tofurnik truskawkowy to idealny przykład na wegański i zdrowy deser bez dodatku cukru, jednak koniecznie sprawdź również inne moje propozycje na pyszne ciasta bez pieczenia:

wegańska tarta snickers

pianka owocowa

jogurtowiec mango

jagielnik z musem malinowym

wegańskie ciasta bez pieczenia

tarta snickers (wegańska)
owocowa pianka (wegańska)
jogurtowiec mango z morelami (wegański, bezglutenowy)
migdałowy jagielnik z musem malinowym (wegański)
orkiszowe ciasto z jagodami (wegańskie)
malinowy bezsernik z migdałami (wegański)

Jeśli spodobał Ci się ten wpis zapraszam na stronę bloga na Facebooku i zachęcam do polubienia Fanpage’u. W ten sposób na bieżąco będziesz dostawać informacje o kolejnych ciekawych postach! Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Smacznego!
a podpis

Follow

zBLOGowani.pl

Zapisz