Kolejny obiecany Wam przepis ląduje na blogu. Tym razem to tarta z jaglanym kremem. Prosta w wykonaniu, bez pieczenia i do tego bardzo smaczna. Mam nadzieję, że po Świętach macie jeszcze chęci na coś słodkiego 😉
Wczoraj na Facebooku opublikowałam informację o blogowym Newsletterze. Jak to zwykle bywa w kwestiach technicznych coś musiało pójść nie tak 😉 Na całe szczęście problem został rozwiązany, więc jeśli wczoraj nie mogliście się zapisać to możecie to nadrobić w każdej chwili. Po prawej stronie znajdziecie okienko z możliwością zapisania się na newsletter.
Jak już wcześniej wspominałam warto to zrobić! Subskrybenci będą dowiadywać się o wszystkich zmianach, konkursach, czy promocjach w wyniku współpracy jako pierwsi. Dodatkowo będą mieli dostęp do przepisów, które nie ukażą się na blogu. A na wstępie proponuję darmowy ebook z dziesięcioma najpopularniejszymi przepisami z bloga. Każdy z deserów został wzbogacony o tabelkę z wartościami odżywczymi i kaloriami. Coś specjalnie dla osób, które zwracają na to baczną uwagę.
A teraz już wracam do przepisu na tartę! Jednak uprzedzam, że niesamowicie szybko znika 😉
Tarta z jaglanym kremem
Składniki spód:
150g płatków owsianych
80g wiórków kokosowych
2 łyżki roztopionego oleju kokosowego
0,5 szklanki suszonych daktyli
60g masła orzechowego (2 pełne łyżki)
Składniki krem:
200g niegotowanej kaszy jaglanej
1,5 szklanki wrzątku/ mleka (u mnie woda)
1/4 szklanki daktyli
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki płynnego słodzidła
1/3 szklanki wody
dodatkowo wrzątek do zalania daktyli
dowolne owoce do ozdoby
Przygotowanie:
1. Kaszę jaglaną opłucz w wodzie, by pozbyć się goryczki.
2. Ugotuj kaszę w 1,5 szklanki wody lub mleka co jakiś czas mieszając, by kasza się nie przypaliła.
3. 3/4 szklanki daktyli zalej wrzątkiem i odstaw na około 10 minut.
4. Gdy kasza będzie już ugotowana i wchłonie cały płyn dodaj do niej 1/4 szklanki daktyli. Całość dokładnie zblenduj na jednolitą masę.
5. Krem jaglany powinien zostać odstawiony do ostygnięcia. Gdy będzie już miał temperaturę pokojową dodaj cytrynę i słodzidło, a całość wymieszaj.
6. Płatki owsiane wymieszaj z wiórkami i zmiel do uzyskania konsystencji mąki. Można to zrobić za pomocą malaksera, blendera lub zwykłego młynka do kawy.
7. Do płatków z wiórkami dodaj roztopiony olej kokosowy, masło orzechowe oraz pozostałe daktyle (0,5 szklanki). Całość zblenduj na jednolitą masę.
8. Gdy daktyle będą już zmielone można ugnieść ciasto w dłoniach. Gdy będzie zbyt kruche dodaj odrobinę wody, w których namokły daktyle.
9. Ciasto wyłóż na spód blachy i dokładnie ugnieć dłońmi.
10. Na górę nałóż krem jaglany, a całość przyozdób dowolnymi owocami.
Tarta z jaglanym kremem musi być dobrze schłodzona w lodówce, żeby ciasto i krem dobrze się zsiadły. Początkowo zastanawiałam się, czy nie upiec spodu, jednak okazało się, że to całkiem niepotrzebne. Spód ładnie odchodzi od blachy mimo, że nie użyłam silikonowej formy.
Inne pyszności bez pieczenia znajdziecie tutaj:
– proste batony bez pieczenia
– orzechowe czekoladki z amarantusem
– orzechowy jogurtowiec bez pieczenia
– migdałowy jagielnik z musem malinowym
– odwrócone mini serniczki z malinami
Jeśli spodobał Ci się ten wpis zapraszam na stronę bloga na Facebooku i zachęcam do polubienia Fanpage’u. W ten sposób na bieżąco będziesz dostawać informacje o kolejnych ciekawych postach! Znajdziesz mnie również na Instagramie.
Smacznego!