Kolejny obiecany Wam przepis ląduje na blogu. Tym razem to tarta z jaglanym kremem. Prosta w wykonaniu, bez pieczenia i do tego bardzo smaczna. Mam nadzieję, że po Świętach macie jeszcze chęci na coś słodkiego 😉

Wczoraj na Facebooku opublikowałam informację o blogowym Newsletterze. Jak to zwykle bywa w kwestiach technicznych coś musiało pójść nie tak 😉 Na całe szczęście problem został rozwiązany, więc jeśli wczoraj nie mogliście się zapisać to możecie to nadrobić w każdej chwili. Po prawej stronie znajdziecie okienko z możliwością zapisania się na newsletter.

Jak już wcześniej wspominałam warto to zrobić! Subskrybenci będą dowiadywać się o wszystkich zmianach, konkursach, czy promocjach w wyniku współpracy jako pierwsi. Dodatkowo będą mieli dostęp do przepisów, które nie ukażą się na blogu. A na wstępie proponuję darmowy ebook z dziesięcioma najpopularniejszymi przepisami z bloga. Każdy z deserów został wzbogacony o tabelkę z wartościami odżywczymi i kaloriami. Coś specjalnie dla osób, które zwracają na to baczną uwagę.

Zdrowe desery

A teraz już wracam do przepisu na tartę! Jednak uprzedzam, że niesamowicie szybko znika 😉

Tarta z jaglanym kremem
Składniki spód:
150g płatków owsianych
80g wiórków kokosowych
2 łyżki roztopionego oleju kokosowego
0,5 szklanki suszonych daktyli
60g masła orzechowego (2 pełne łyżki)

Składniki krem:
200g niegotowanej kaszy jaglanej
1,5 szklanki wrzątku/ mleka (u mnie woda)
1/4 szklanki daktyli
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki płynnego słodzidła
1/3 szklanki wody

dodatkowo wrzątek do zalania daktyli
dowolne owoce do ozdoby

Przygotowanie:
1. Kaszę jaglaną opłucz w wodzie, by pozbyć się goryczki.
2. Ugotuj kaszę w 1,5 szklanki wody lub mleka co jakiś czas mieszając, by kasza się nie przypaliła.
3. 3/4 szklanki daktyli zalej wrzątkiem i odstaw na około 10 minut.
4. Gdy kasza będzie już ugotowana i wchłonie cały płyn dodaj do niej 1/4 szklanki daktyli. Całość dokładnie zblenduj na jednolitą masę.
5. Krem jaglany powinien zostać odstawiony do ostygnięcia. Gdy będzie już miał temperaturę pokojową dodaj cytrynę i słodzidło, a całość wymieszaj.

6. Płatki owsiane wymieszaj z wiórkami i zmiel do uzyskania konsystencji mąki. Można to zrobić za pomocą malaksera, blendera lub zwykłego młynka do kawy.
7. Do płatków z wiórkami dodaj roztopiony olej kokosowy, masło orzechowe oraz pozostałe daktyle (0,5 szklanki). Całość zblenduj na jednolitą masę.
8. Gdy daktyle będą już zmielone można ugnieść ciasto w dłoniach. Gdy będzie zbyt kruche dodaj odrobinę wody, w których namokły daktyle.
9. Ciasto wyłóż na spód blachy i dokładnie ugnieć dłońmi.
10. Na górę nałóż krem jaglany, a całość przyozdób dowolnymi owocami.

Tarta z jaglanym kremem musi być dobrze schłodzona w lodówce, żeby ciasto i krem dobrze się zsiadły. Początkowo zastanawiałam się, czy nie upiec spodu, jednak okazało się, że to całkiem niepotrzebne. Spód ładnie odchodzi od blachy mimo, że nie użyłam silikonowej formy.

Inne pyszności bez pieczenia znajdziecie tutaj:

babeczki z kokosowym musem

babeczki z musem kokosowym

proste batony bez pieczenia
orzechowe czekoladki z amarantusem
czekoladki orzechowe
orzechowy jogurtowiec bez pieczenia
migdałowy jagielnik z musem malinowym

jagielnik z musem malinowym

odwrócone mini serniczki z malinami

Jeśli spodobał Ci się ten wpis zapraszam na stronę bloga na Facebooku i zachęcam do polubienia Fanpage’u. W ten sposób na bieżąco będziesz dostawać informacje o kolejnych ciekawych postach! Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Smacznego!
a podpis

Follow

zBLOGowani.pl

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...