Zgodnie z wynikiem głosowania na blogowym profilu na Facebooku przedstawiam Wam przepis, który zajął pierwsze miejsce i dlatego właśnie zostanie opublikowany na blogu jako pierwszy. Przed Wami tarta z cukinią i pomidorami. Co ciekawe to przepis na kruchą tartę nie zawiera masła, margaryny lub innego tłuszczu w twardej postaci.

Tarta z cukinią i pomidorami
Składniki na ciasto (średnica 23cm):
230g (1 i 1/4 szklanki) mąki
90ml (ok. 1/4 szklanki) oleju
1/4 szklanki wody
odrobina soli

Składniki na farsz:
3/4 szklanki mleka
1 cukinia
2 pomidory
7 łyżek mąki ziemniaczanej
2 ząbki czosnku
0,5 łyżeczki słodkiej papryki
0,5 łyżeczki kurkumy (opcjonalnie)
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól i pieprz

Przygotowanie ciasta:
1. W naczyniu połącz mąkę, sól i olej, a następnie wymieszaj.
2. Dodawaj stopniowo wodę do otrzymania odpowiedniej konsystencji. Ciasto ma się kleić, ale ma też ładnie odchodzić od dłoni. W razie potrzeby dodaj więcej wody lub mąki.
3. Wyłóż ciastem spód silikonowej formy, nakłuj widelcem, a następnie włóż do lodówki.

Przygotowanie farszu:
1. Przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszaj z mlekiem i przyprawami.
2. Do mleka dodaj mąkę ziemniaczaną i wymieszaj dokładnie, żeby nie było gródek. Masa będzie bardzo rzadka, ale zgęstnieje pod wpływem temperatury.
3. W międzyczasie umyj warzywa i pokrój na cienkie plasterki.
4. Na spód tarty wylej masę, a następnie delikatnie układaj na plasterki cukinii i pomidorów.
5. Górę możesz posypać dodatkowo ziołami prowansalskimi.
6. Całość piecz przez około 40-45 minut w temperaturze 190°C (góra-dół). Piecz do momentu, aż brzegi tarty lekko się zarumienią. Po tym czasie zostaw tartę w piekarniku do ostygnięcia.

Tarta z cukinią i pomidorami to bardzo proste, smaczne i szybkie w przygotowaniu danie obiadowe. Kruche ciasto jest lekkie i bardzo delikatne ze względu na brak dużej ilości tłuszczu. A mimo tego, że nie zawiera masła lub margaryny to jest kruche. Według mnie lepiej być nie mogło 😉

Szukasz więcej inspiracji? Tarta z cukinią i pomidorami z pewnością Ci się spodoba. Jednak gdybyś szukała jeszcze paru ciekawych przepisów na smaczne i zdrowe obiady wegańskie to koniecznie zerknij na te przepisy:

Wegańskie pieczone pierogi
tagine z dynią
Spring rolls z warzywami
placuszki dyniowe bez jajek
wegańska pizza

pieczone pierogi z farszem z brokułów
orientalny tagine z dynią i orzechami nerkowca
spring rolls z warzywami i orzechowym sosem
placuszki dyniowe bez jajek
wegańska pizza z patelni

Jeśli spodobał Ci się ten wpis zapraszam na stronę bloga na Facebooku i zachęcam do polubienia Fanpage’u. W ten sposób na bieżąco będziesz dostawać informacje o kolejnych ciekawych postach! Znajdziesz mnie również na Instagramie:
Smacznego!

a podpis

Follow

zBLOGowani.pl

ZapiszZapiszZapisz-