Na czekoladę zawsze znajdzie się odpowiedni czas! Szczególnie, gdy za oknem pada deszcz, jest chłodno i wieje wiatr. Wtedy taka tarta czekoladowa z gruszką i dużą ilością cynamonu sprawdzi się po prostu idealnie. Do tego kubek gorącej herbaty i dobra książka lub ciekawy film i jesień nie jest już taka straszna 😉

Tarta czekoladowa z gruszką
Składniki na spód:
2 szklanki płatków owsianych
3/4 szklanki suszonych daktyli
3 łyżki roztopionego oleju kokosowego
2 łyżki wody
1 łyżka cynamonu
odrobina soli

Składniki na masę:
1 puszka mleczka kokosowego*
3/4 gorzkiej czekolady
1/3 szklanki dowolnego mleka
2 łyżeczki agaru**
odrobina wrzątku
1 łyżka kakao bez dodatku cukru
1 łyżka dowolnego płynnego słodziła
2 gruszki
2 łyżki dowolnego sypkiego słodzidła
1 łyżka cynamonu

Przygotowanie spodu:
1. Płatki owsiane zmiel do uzyskania konsystencji mąki.
2. Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na około 15 minut.
3. Gdy daktyle zmiękną odlej wodę i zblenduj je na gładką masę.
4. Połącz zmielone płatki owsiane, daktyle, olej kokosowy, wodę, cynamon i odrobinę soli.
5. Wszystko wymieszaj do całkowitego połączenia składników.
6. Wyłóż masą spód foremki do tarty.

Przygotowanie masy:
1. Umyte i obrane gruszki pokrój na plastry średniej grubości.
2. Praż gruszki na patelni (na małym ogniu) z dodatkiem 2 łyżek słodzidła i cynamonu.
3. Praż gruszki do momentu aż zmiękną.
4. W garnuszku podgrzej mleczko kokosowe, mleko i czekoladę z dodatkiem kakao i słodzidła. Mieszaj całość regularnie do momentu aż wszystko się połączy.
5. We wrzątku rozpuść agar, a następnie dodaj masę do masy czekoladowej.
6. Masę doprowadź do wrzenia i gotuj przez parę minut. Następnie wylej masę na spód i całość wstaw do lodówki.
7. Gdy masa zacznie się zsiadać wyłóż prażone gruszki i włóż ponownie do lodówki do całego zsiadnięcia się masy.

*do tego przepisu potrzebnie będzie mleczko kokosowe, które po schłodzeniu zmienia konsystencję z płynnej na stałą. Jeśli mleczko mimo około 10-12 godzin leżakowania w lodówce jest dalej płynne to nie nadaje się ono do tego przepisu, gdyż ciasto się nie zsiądzie

**agar to wegański odpowiednik żelatyny. Jeśli nie unikasz produktów odzwierzęcych możesz zamienić agar na żelatynę zachowując takie same proporcje. Pamiętaj jednak, że żelatyny nie należy gotować. Więcej zamienników (nie)wegańskich znajdziesz w tym wpisie.

Tarta czekoladowa z gruszką to propozycja idealna na chłodne popołudnie. Jeszcze więcej pysznych i zdrowych deserów bez dodatku cukru znajdziesz w darmowym ebooku inspirowanym smakami jesieni. Ten bezpłatny ebook zawiera aż 25 przepisów na smaczne, wegańskie słodkości, które przygotujesz z sezonowych produktów dostępnych jesienią.

Chętnie pobiorę ten darmowy ebook

Jeśli szukasz więcej smacznych i zdrowych ciast bez pieczenia to koniecznie zajrzyj do tych przepisów:

Wegański sernik z borówkami

tofurnik truskawkowy

wegańska tarta snickers

wegańskie ciasta bez pieczenia

jagielnik z musem malinowym

bezsernik wegański z borówkami
truskawkowy tofurnik (wegański)
tarta a’la snickers z przepysznym karmelem (wegańska)
jagodowe ciasto na orkiszowym spodzie (wegańskie)
migdałowy jagielnik z musem malinowym i prażonymi migdałami (wegański, bezglutenowy)

Jeśli spodobał Ci się ten wpis zapraszam na stronę bloga na Facebooku i zachęcam do polubienia Fanpage’u. W ten sposób na bieżąco będziesz dostawać informacje o kolejnych ciekawych postach! Znajdziesz mnie również na Instagramie:

Smacznego!
a podpis

Follow

zBLOGowani.pl