Wiem, że pewnie dla wielu  osób ta potrawa jest intrygująca chociażby dlatego, że nigdy wcześniej się z nią nie zetknęliście. Od razu mogę powiedzieć, że koniecznie musicie to nadrobić, ponieważ tagine z dynią jest przepysznym i bardzo szybkim w przygotowaniu jednogarnkowym. Uwielbiam go za jego prostotę i nietypowy smak. W tym wpisie prezentuję Wam moją, wegańską wersję tagine z dynią i orzechami.

Tagine z dynią i orzechami
Składniki (4 porcje):
pół małej dyni
2 puszki pomidorów (można zastąpić passatą pomidorową)
ok. 10 sztuk suszonych śliwek*
1 duża cebula
5 ząbków czosnku
2 łyżki oleju
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka suszonego imbiru
1/4 łyżeczki chili lub pieprzy cayenne
2 łyżki sypkiego słodzidła
garść orzechów nerkowca

*suszone śliwki można zamienić na suszone morele lub daktyle

Przygotowanie:
1. Pokrojoną drobno cebulę podsmaż na 2 łyżkach rozgrzanego oleju.
2. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
3. Następnie dodaj pomidory i wszystkie przyprawy (cynamon, kurkumę, chili, imbir i słodzidło).
4. Obraną i pokrojoną w kostkę dynię dodaj na patelnię.
5. Suszone śliwki pokrój w mniejsze kawałki i dodaj do reszty.
6. Całość duś pod przykryciem na małym ogniu do momentu, aż dynia będzie miękka.
7. Na koniec dodaj posiekane orzechy nerkowca.

Jeśli chcesz by ten tagine z dynią był bardziej sycący dodaj do niego ciecierzycę. Świetnie pasuje ona do tej potrawy. Możesz skorzystać z ugotowanej już ciecierzycy z puszki lub słoika albo ugotować ją samodzielnie.

Tagine podaję najczęściej z kuskusem, gdyż nie chcę przedłużać tak błyskawicznego przygotowania tego dania. Gdy mam więcej czasu to czasem podaję go jeszcze z ryżem. Jednak mnie smakuje zdecydowanie najbardziej podawany z kuskusem, świeżo mielonym pieprzem i listkami mięty.

Tagine z dynią to propozycja na błyskawiczne, smaczne i zdrowe danie jednogarnkowe. Jeśli jednak szukasz większej ilości smacznych propozycji obiadowych to koniecznie przetestuj te przepisy:

naleśniki wegańskie z farszem

Dyniowe risotto z kurkami

Wegańskie pieczone pierogi

Gdyby po pysznym obiedzie naszło Cię jeszcze na deser to z pewnością zainteresują Cię te przepisy na zdrowe, wegańskie desery:

Tarta z nadzieniem czereśniowym

bułeczki z karmelem

Drożdżówki z owocami i kruszonką

proste naleśniki z pysznym farszem (wegańskie)
dyniowe risotto z kurkami (wegańskie, bezglutenowe)
pieczone pierogi z brokułowym farszem (wegańskie)
czekoladowa tarta z nadzieniem czereśniowym (wegańska)
bułeczki ze zdrowym karmelem i orzechami (wegańskie)
przepyszne drożdżówki z owocami i kruszonką (wegańskie)

Jeśli spodobał Ci się ten wpis zapraszam na stronę bloga na Facebooku i zachęcam do polubienia Fanpage’u. W ten sposób na bieżąco będziesz dostawać informacje o kolejnych ciekawych postach! Znajdziesz mnie również na Instagramie:

Smacznego!
a podpis

Follow

zBLOGowani.pl