Ostatnio było parę przepisów na pieczone słodkości, więc teraz dla odmiany coś bez pieczenia i do tego dosłownie z 3 składników. Będzie błyskawicznie, smacznie i oczywiście zdrowo. Coś w sam raz na szybką i lekką przekąskę w pracy lub dla dzieci do szkoły. Szyszki orzechowe przygotowanie z użyciem masła orzechowego. Gorąco polecam!

Zanim jednak przejdę do przepis chciałam jeszcze dotrzeć do osób, które nie widziały mojego posta na Facebooku. Wczoraj była premiera kolejnego darmowego ebooka- Słodkie Święta. Jak sama nazwa wskazuje znajdziecie tam przepisy na świąteczne słodkości. Ebook ten powstał we współpracy ze świetnymi blogerkami! Każda z nas przygotowała dla Was po dwa zupełnie nowe i niesamowicie smaczne przepisy. W ebooku znajdziecie bardzo różnorodne przepisy- tradycyjne, wegańskie, bez pieczenia, bezglutenowe, fit i dla dzieci. Z pewnością coś przypadnie Wam do gustu! Zajrzyjcie też koniecznie do wszystkich dziewczyn: Zjem Cię, Nicpoń w kuchni, Prosto od mamy, Dobre zielsko, Za słodko Za słono.

Odbieram ebook Słodkie Święta!

ebook fit słodycze słodkie święta

Więcej darmowych ebooków i materiałów znajdziesz na blogu w zakładce bezpłatne materiały. Koniecznie tam zajrzyj i korzystaj do woli 🙂

Szyszki orzechowe (ok. 25 sztuk)
Składniki:
2 szklanki preparowanego (dmuchanego) ryżu
3 łyżki masła orzechowego ( u mnie z kawałkami orzechów)
3 łyżki płynnego słodzidła (np. syrop klonowy, miód)

Przygotowanie:
1. W garnuszku podgrzej masło orzechowe i słodzidło i mieszaj do momentu aż utworzą jednolitą masę.
2. Zdejmij garnuszek z ognia i do środka wsyp ryż. Całość wymieszaj, by masa orzechowa obtoczyła każdy kawałek ryżu.
3. Odstaw do ostygnięcia i potem do lodówki.
4. Po wyciągnięciu z lodówki formuj zwilżonymi dłońmi okrągłe kulki. Gotowe!

Jak już wspominałam na początku szyszki orzechowe są banalne w przygotowaniu. Bardzo ważne jest formowanie kuleczek zwilżonymi dłońmi. W przeciwnym razie masa będzie kleić się bardzo do dłoni. Podczas formowania szyszek warto też docisnąć masę w dłoniach, by miała szansę być bardziej zbita i się nie rozpadać.

Masło orzechowe można z powodzeniem zamienić na czekoladę i gotowe szyszki odstawić do lodówki, by całość mogła stężeć.

Szukasz jeszcze innych szybkich przekąsek na słodko? Zajrzyj koniecznie do tych przepisów!

czekoladowe praliny

wegański mus czekoladowy

zdrowe babeczki z kremem orzechowym

kuleczki marchewkowe z płatków owsianych (wegańskie)
domowy budyń z borówkami (wegański)
czekoladowe praliny z nadzieniem orzechowym (wegańskie)
fit rafaello z kaszy jaglanej (wegańskie)
wegański mus czekoladowy
truskawkowe pralinki (wegańskie)
zdrowe babeczki z kremem orzechowym (wegańskie)

Jeśli spodobał Ci się ten wpis zapraszam na stronę bloga na Facebooku i zachęcam do polubienia Fanpage’u. W ten sposób na bieżąco będziesz dostawać informacje o kolejnych ciekawych postach! Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Pozdrawiam!
a podpis

Follow

zBLOGowani.pl

 

Zapisz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...