Szybka szarlotka to deser idealny na jesienne popołudnie. Jest delikatna, mocno pachnie cynamonem i jest napakowana jabłkami. Do jej przygotowania potrzeba dosłownie jednej miski i niewielu składników. Bardzo fajnie sprawdza się też jako deser, gdy mamy ochotę na bliżej nieokreślone „coś”.

Zanim przejdę jednak do przepisu chciałabym podziękować najpierw osobom, które wypełniły ankietę. Dzięki Wam z całego serca! Resztę, która jeszcze tego nie zrobiła, a ma ochotę przyczynić się do rozwoju bloga, chce ocenić darmowe ebooki (można je pobrać tu i tu) lub napisać coś od siebie może wypełnić ankietę klikając w ten link. Z góry dziękuję!

Osoby zainteresowane ebookiem zachęcam gorąco do zapisu na listę oczekujących. Zapewniam Was, że warto. Nie będę Was spamować informacji, podam jedynie parę szczegółów dotyczących ebooka. Osoby zapisane będą miały również możliwość wcześniejszego otrzymania ebooka i otrzymają rabat na ten zakup. By się zapisać wystarczy kliknąć w link, przy ostatnim pytaniu. Zapis na listę oczekujących za ebooka nie jest równoznaczny z jego zakupem. Zapisując się na listę nie jesteś również zobowiązany do zakupu ebooka.

Tyle w kwestiach formalności! Przechodzimy do pysznego przepisu!

Szybka szarlotka bez jajek
Składniki:
1,5 szklanki dowolnej mąki ( u mnie orkiszowa)
2 lniane jajka (2 łyżki mielonego siemienia lnianego + 6 łyżek wody)
7 łyżek dowolnego słodzidła
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
3 jabłka średniej wielkości (około 0,5kg)
3/4 szklanki dowolnego mleka

Przygotowanie:
1. Umyte i obrane jabłka pokrój. 2 jabłka pokrój w kostkę, jedno w plasterki do ułożenia na górę ciasta.
2. W misce wymieszaj mąkę, słodzidło, proszek do pieczenia, cynamon, mleko i lniane jajka, a następnie dodaj pokrojone jabłka.
3. Ciasto wyłóż do silikonowej formy, a następnie połóż na górę plasterki jabłek. Możesz posypać górę odrobiną cynamonu.
4. Ciasto piecz w temperaturze 180 przez około 30 minut do suchego patyczka.

I to wszystko! Jednogarnkowa, szybka szarlotka bez jajek oprócz tych oczywistych plusów jest jeszcze niesamowicie smaczna. Dzięki jabłkom w cieście jest też wilgotna i nie zsycha się szybko. Chociaż u mnie z pewnością szybciej zniknie niż się zeschnie 😉

Ciasto przygotowałam w silikonowej formie o wymiarach 21 x 20 cm. Można oczywiście użyć standardowej blachy, tylko trzeba ją wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować odrobiną oleju, by ciasto nie przywarło.

Inne zdrowe słodkości z jabłkami już czekają na Wasze wypróbowanie. Poniżej podrzucam Wam parę przepisów:

Nocna owsianka z prażonymi jabłkami

szarlotka bez pieczenia
racuchy na maślance

muffinki jabłkowe

nocna owsianka z prażonymi jabłkami (wegańska)
jabłkowe racuchy na maślance
ciasteczka owsiane z jabłkiem i orzechami (wegańskie)
jabłkowe muffiny
jabłka z cynamonem pod kokosową pianką
jabłkowe placuszki bez mąki (wegańskie)

Jeśli spodobał Ci się ten wpis zapraszam na stronę bloga na Facebooku i zachęcam do polubienia Fanpage’u. W ten sposób na bieżąco będziesz dostawać informacje o kolejnych ciekawych postach! Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Smacznego!
a podpis

Follow

zBLOGowani.pl

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...