Nie wiem jak Wy, ale ja wprost uwielbiam jabłka. Mogę je jeść dosłownie codziennie w dowolnej postaci. Nie pogardzę zarówno surowym jabłkiem i deserami, w których gra ono główną rolę. Na swoim koncie mam już sporo różnych zdrowych słodkości z jabłkami, ale ten dzisiejszy będzie całkiem inny. Przed Wami szarlotka wegańska z budyniem!

Szarlotka wegańska z budyniem (forma 24x28cm)
Składniki na ciasto:
2,5 szklanki dowolnej mąki pełnoziarnistej
ok. 0,5 szklanki dowolnego sypkiego słodzidła
160g zimnej margaryny roślinnej
14 łyżek wody
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego lub nasion chia
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej

Składniki na masę jabłkową:
1,5 kilograma jabłek
2 łyżki dowolnego słodzidła
2-3 łyżeczki cynamonu

Składniki na domowy budyń:
2,5 szklanki dowolnego mleka
5 łyżek mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
2 łyżki dowolnego słodzidła

Przygotowanie ciasta:
1. W miseczce wymieszaj siemię lniane (lub nasiona chia) z 6 łyżkami wody i odstaw.
2. Do dużej miski wsyp mąkę, słodzidło, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Wymieszaj dokładnie.
3. Potnij w kawałki margarynę, następnie dodaj mieszankę z siemieniem lnianym oraz wodę.
4. Ciasto ugniataj dłońmi, jednak nie zbyt długo.
5. Gdy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję włóż je do lodówki.
6. Schłodzone ciasto podziel na dwie części i jedną wyłóż dno blachy.
6. W nagrzanym na temperaturę 180°C piekarniku (góra-dół) piecz spód około 10 minut.
7. Po upływie tego czasu wyciągnij blachę, wyłóż na spód jabłka, przykryj budyniem, a na górę nałóż pozostałą część ciasta.
8. Całe ciasto piecz około 35 minut nie zmieniając temperatury. Odstaw do całkowitego ostygnięcia.

Przygotowanie masy jabłkowej:
1. Umyte jabłka obierz i pokrój w kostkę.
2. Na dno dużej patelni lub garnka wlej odrobinę wody i wsyp jabłka.
3. Dodaj słodzidło i cynamon i praż do momentu, aż jabłka zmiękną.

Przygotowanie domowego budyniu:
1. 2 szklanki mleka podgrzej.
2. Do pozostałej połówki szklanki wsyp obie mąki i słodzidło. Wymieszaj.
3. Gdy mleko się zagotuje wlej masę i mieszaj do momentu zagotowania całości. Gdy pojawią się charakterystyczne bąbelki odstaw garnek na bok.

Ważne jest, by ciasto całkowicie się schłodziło. Swoją szarlotkę piekłam wieczorem i zostawiłam na całą noc, by budyń całkiem stężał. Jeśli zaczniesz kroić ciasto jeszcze ciepłe to masa budyniowa najprawdopodobniej po prostu wypłynie z ciasta.

Zanim przejdę do smakowitych przepisów z udziałem jabłek chciałam Was serdecznie zaprosić do mojej grupy na Facebooku „Zdrowe słodycze nie tylko dla wegan”. Wystarczy kliknąć w link poniżej i wysłać prośbę o dołączenie. Grupa powstała dosłownie chwilę temu, ale zastanawiałam się nad jej założeniem od dłuższego czasu. Wasze reakcje na Facebooku tylko utwierdziły mnie w przekonaniu, że to była dobra decyzja i jedyne czego żałuję to to, że tak długo z tym zwlekałam. Nie czekajcie więc i dołączcie już teraz 🙂

Chcę dołączyć do tej grupy

Szarlotka wegańska z budyniem to nie jedyny przepis z moim ulubionym owocem. Teraz przyszła pora na przepyszne słodkości z jabłkiem w roli głównej. Mam nadzieję, że znajdziecie jakiś przepis dla siebie 🙂

szybka szarlotka

galette z jabłkami

szarlotka bez pieczenia

 – szybka szarlotka bez jajek (wegańska)
galette owsiane z jabłkami i cynamonem (wegańskie)
szarlotka bez pieczenia (wegańska, bezglutenowa)
szybki deser a’la szarlotka (bezglutenowy)
jabłkowe racuchy na maślance

To tylko parę propozycji, jeszcze więcej znajdziecie na blogu wpisując w wyszukiwarkę hasło jabłka. Owocnego szukania i przygotowywania słodkości 🙂

Jeśli spodobał Ci się ten wpis zapraszam na stronę bloga na Facebooku i zachęcam do polubienia Fanpage’u. W ten sposób na bieżąco będziesz dostawać informacje o kolejnych ciekawych postach! Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Pozdrawiam!
a podpis

Follow

zBLOGowani.pl

 

Zapisz