Mamy już oficjalnie jesień, a skoro taka pora roku to w kuchni obowiązkowo musi gościć aromat pieczonej szarlotki. W chłodne, deszczowe dni piękny zapach cynamonu działa pobudzająco na kubki smakowe i sprawia, że pogoda za oknem jest troszkę mniej drażniąca 😉 W dzisiejszym wpisie wracam do Was z pierwszym takim przepisem na ciasto z wykorzystaniem jabłek. Szarlotka na kruchym cieście to mój debiut w przypadku wegańskiego ciasta. Nigdy do tej pory nie robiłam jabłecznika na kruchym cieście. Na szczęście wyszło przepyszne!

Szarlotka na kruchym cieście (wegańska, bez cukru)
Składniki na ciasto (forma o średnicy 23 cm):
2 szklanki dowolnej mąki pełnoziarnistej
220g wegańskiej margaryny
1/3 szklanki zimnej wody
4 łyżki dowolnego sypkiego słodzidła

Składniki na farsz:
1kg jabłek (użyłam ligoli)
4 łyżki dowolnego sypkiego słodzidła
2 łyżeczki cynamonu
0,5 łyżeczki mielonego, suszonego imbiru

Przygotowanie ciasta:
1. Mąkę przesyp na blat do wyrabiania ciasta.
2. Schłodzoną margarynę pokrój nożem na mniejsze kawałki.
3. Nożem siekaj masło i jednocześnie mieszaj z mąką.
4. Następnie dodaj zimną wodę oraz słodzidło, mieszaj do momentu aż powstanie jednolita masa.
5. Gotową masę przełóż do lodówki na około 15-20minut.
6. Włącz piekarnik (góra-dół) na temperaturę 180 °C.

Przygotowanie farszu:
1. Umyte i obrane jabłka pokrój w mniejsze kawałki.
2. Do jabłek dodaj słodzidło, imbir i cynamon.
3. Smaż na małym ogniu z dodatkiem odrobiny wody, by jabłka nie przywarły.
4. Gdy jabłka zmiękną odłóż je na bok.
5. Wyciągnij z lodówki ciasto i rozdziel mniej więcej na 2 części.
6. Obie części delikatnie rozwałku i w razie potrzeby posyp delikatnie mąką.
7. Jedną częścią wyłóż spód formy na tartę, następnie wyłóż jabłka, górę przykryj drugą częścią ciasta.
8. Gotowe ciasto nakłuj parę razy widelcem i piecz przez około 65-70 minut do momentu, aż się zarumieni.
9. Gdy ciasto będzie upieczone uchyl drzwi piekarnika i pozwól ciastu się schłodzić.

Opis przygotowania wydaje się być długi i dość skomplikowany, ale na przygotowanie tego wypieku nie potrzebujecie dużo czas. Zdecydowanie najwięcej zajmuje obrane, pokrojenie i później przysmażenie jabłek. Szarlotka na kruchym cieście jest bardzo prosta i niesamowicie smaczna!

Jesienna aura nastraja do pieczenia, więc oprócz tego przepisu na pyszną szarlotkę na kruchym cieście zapraszam Was również do testowania innych smakowitych i zdrowych przepisów bez dodatku białego cukru:

szybka szarlotka

Czekoladowe ciasto z cukinią

wegańskie ciasto czekoladowe z dżemem

wegańskie ciasto marchewkowe

szybka szarlotka bez jajek (wegańska)
czekoladowe ciasto z cukinią (wegańskie)
mocno czekoladowe ciasto przekładane dżemem malinowym (wegańskie)
marchewkowe ciasto ze zdrowym karmelem (wegańskie)
dyniowe ciasto z delikatnym kremem (wegańskie)
zielone muffiny na słodko (wegańskie)

Jeśli spodobał Ci się ten wpis zapraszam na stronę bloga na Facebooku i zachęcam do polubienia Fanpage’u. Dzięki temu będziesz na bieżąco dostawać informacje o kolejnych ciekawych postach! Znajdziesz mnie również na Instagramie:

Smacznego!
a podpis

Follow

zBLOGowani.pl