Zgodnie z obietnicą wracam do Was z przepisem, który zajął drugie miejsce w Waszym głosowaniu. Przedstawiam Wam szarlotkę bez pieczenia. Przyznam szczerze, że sama zdziwiłam się, jak niewiele produktów było potrzebnych do jej przygotowania. Aż ciężko uwierzyć, że jest ich tylko 6, z czego 3 to można powiedzieć dodatki!

Jabłecznik można zrobić również w mniejszych porcjach i zamiast tortownicy użyć kokilek. Taka forma również świetnie się sprawdzi, szczególnie z gałką lodów bananowych u boku 😉

Szarlotka bez pieczenia
Składniki:
3/4 szklanki daktyli suszonych
1,5 szklanki orzechów ziemnych niesolonych
10 jabłek (niecałe 1,5 kg)
1 czubata łyżeczka cynamonu
4 łyżki ksylitolu
5 łyżek roztopionego oleju kokosowego

Przygotowanie:
1. Pozbawione pestek daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na około 10 minut. Po upływie tego czasu odlej całą wodę, a daktyle zblenduj na jednolitą masę.
2. Orzechy ziemne niesolone rozdrobnij za pomocą robota kuchennego.
3. Do orzechów dodaj daktyle i roztopiony olej kokosowy. Całość wymieszaj dokładnie.
4. Około 3/4 masy orzechowej użyj na wyłożenie spodu tortownicy. Masę ugnieć łyżką lub dłońmi. Włóż formę do lodówki.
5. Umyte i obrane jabłka pokrój w kostkę.
6. Na rozgrzanej patelni smaż jabłka z dodatkiem cynamonu i ksylitolu. Mieszaj regularnie, by jabłka się nie przypaliły. Smaż do momentu aż owoce będą miękkie.
7. Podsmażone jabłka odstaw do ostygnięcia, a następnie przełóż do tortownicy i delikatnie ugnieć łyżką.
8. Do tej pory nieużytą masą orzechową posyp jabłka.
9. Całość wstaw do lodówki na około godzinę.

Z podanych proporcji zrobiłam jabłecznik w tortownicy o średnicy 18cm. Ciasto jest wysokie, więc bez problemu można z tej samej ilości składników zrobić deser w troszkę większej tortownicy lub na blasze. Wyjdzie ono troszkę niższe niż to moje na zdjęciu, ale w dalszym ciągu będzie wysokie.

W przepisie wykorzystałam suszone daktyle. Jeśli masz pod ręką świeże daktyle to możesz pominąć etap zalewania ich wrzątkiem. Wystarczy pokroić je na kawałki i wrzucić do robota kuchennego. Jeśli jego moc jest duża to można nawet pominąć krojenie.

Dla osób nie lubiących orzechów lub na nie uczulonych polecam zamienić je na płatki owsiane lub migdały. W obu przypadkach warto zmielić je do uzyskania konsystencji mąki. W przypadku orzechów chciałam, żeby były one tylko rozdrobnione i dodawały chrupkości spodowi i „kruszonce”.

Szarlotka bez pieczenia to dopiero początek. Masz ochotę na inne ciasta lub desery bez pieczenia? Z pewnością zainteresują Cię poniższe propozycje:

tarta z kremem jaglanym i owocami
orzechowy jogurtowiec bez pieczenia
jogurtowiec chia
odwrócone mini serniki z malinami
migdałowy jagielnik z musem malinowym
pyszne i dietetyczne praliny
kulki fasolowe
domowe batony bez pieczenia
deser a’la tiramisu

fit tiramisu

fit bajaderki
owsiane babeczki z musem kokosowym

babeczki z musem kokosowym

To tylko przykładowe przepisy bez pieczenia. Zachęcam do przeglądania bloga, a z pewnością znajdziesz nie jeden przepis, który przypadnie Ci do gustu! 🙂

Jeśli spodobał Ci się ten wpis zapraszam na stronę bloga na Facebooku i zachęcam do polubienia Fanpage’u. W ten sposób na bieżąco będziesz dostawać informacje o kolejnych ciekawych postach! Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Smacznego!
a podpis

Follow

zBLOGowani.pl

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...