Dziś w serii o super żywności zapoznamy się z produktem bliższym naszej szerokości geograficznej i zapewne znienawidzonym w dzieciństwie. Teraz na tapetę idzie pokrzywa. Tak, tak, właśnie pokrzywa! Dla wielu pewnie będzie to zaskoczenie, ale od lat pokrzywa znana jest ze swoich właściwości. Jeśli kojarzysz ją tylko jako sprawcę piekących bąbli na nogach, gdy grałeś w podchody to tym bardziej warto poczytać o niej więcej!

Co kryje się w tej roślinie?

  • wspomaga usuwanie szkodliwych produktów przemiany materii
  • łagodzi stany zapalne organizmu
  • zwiększa odporność
  • łagodzi stres
  • pobudza pracę układu moczowego
  • pomaga pozbyć się obrzęków i opuchlizn- przywraca prawidłową gospodarkę wodną poprzez pozbycie się nadmiaru wody
  • pomaga przy problemach z krążeniem
  • wzmacnia jakość krwi- stosowana jest w przypadku anemii, gdyż zwiększa ilość czerwonych krwinek
  • ma właściwości bakteriobójcze
  • obniża poziom cukru we krwi
  • obniża ciśnienie
  • stosowana w płukance do włosów zmniejsza ich przetłuszczanie się, pomaga w walce z łojotokiem i łupieżem
  • łagodzi stany zapalne skóry (w tym trądzik)
  • dzięki dużej zawartości minerałów (w tym krzemu, wapnia i fosforu) poprawia stan skóry, wzmacnia włosy i paznokcie
  • oprócz minerałów bogata jest również w witaminy A, B2, C oraz K i jest stosowana przy leczeniu awitaminozy
  • poprawia pracę układu trawiennego- wspomaga pracę wątroby, trzustki i nerek

Właściwości jest cały wachlarz- do wyboru do koloru. Każdy znajdzie coś dla siebie. Jednak jak wprowadzić pokrzywę do codziennego menu, żeby móc czerpać korzyści z jej dóbr?

  1. Napar/herbata z pokrzywy– torebkę z pokrzywą zalać wrzątkiem i odstawić do zaparzenia pod przykryciem około 10 minut. Jeśli mamy dostęp do świeżych liści pokrzywy warto ją ususzyć samodzielnie i robić takie napary. Można również zalewać wrzątkiem świeże liście i wtedy wystarczy zaparzyć tylko 5 minut.
  2. Sok z pokrzywy– świeże liście i łodygi wrzucić do sokowirówki i pić z kieliszków (lub dodać do koktajlu).
  3. Płukanka do włosów– 2 torebki z pokrzywą zalać wrzątkiem i odstawić na 30 min do zaparzenia. Po ostudzeniu przepłukać wywarem włosy. Przy regularnym stosowaniu wypadanie włosów powinno się zmniejszyć.
  4. Tonik z pokrzywy (polecany szczególnie do cery tłustej i z niedoskonałościami)- 3 torebki zalać około 0,5 litra wrzątku i odstawić. Tonik należy stosować po zmyciu makijażu parę razy w tygodniu.

Jestem miłośniczką ziołowych herbat dlatego pokrzywa również znajduje się w mojej szafce. Sięgam po nią szczególnie wieczorem, podczas czytania książki. Mam wrażenie, że mnie uspokaja podobnie jak melisa. Dla osób mających problemy z puchnącymi stopami i dłońmi w upały polecam picie chłodnego naparu. U mnie działa!

Poniżej znajdziecie odnośniki do wpisów z tej serii:
jagody goji
produkty pszczele
spirulina
aloes
orzech kokosowy
kakaowiec
jagody acai
chlorella
buraki
kasza jaglana
kiszonki
– maca
kurkuma
– czosnek

Przy okazji chciałam Was jeszcze zaprosić na mój wpis gościnny na blogu Nasza droga do. Dowiecie się z niego co jeść, by dłużej zachować młodość. Zapraszam! 🙂

Pozdrawiam
a podpis

 

 

Follow

zBLOGowani.pl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...