Po raz kolejny postaram się przybliżyć ogólnodostępny w Polsce produkt zasługujący na miano super żywności. Jeśli śledzicie bloga możecie zauważyć, że chętnie sięgam po kaszę jaglaną ze względu na to, że można z niej zrobić wiele ciekawych potraw. W tym wpisie jednak chciałabym skupić się na drogocennych właściwościach kaszy. Mam nadzieję, że w ten sposób uda mi się przekonać niektóre osoby do uzupełnienia codziennej diety w ten odżywczy produkt.

  • ma właściwości antywirusowe
  • nie zawiera glutenu- zarówno kaszę jaglaną jak i mąkę jaglaną mogą spożywać osoby chorujące na celiaklię
  • jest lekkostrawna, a jednocześnie bardzo pożywna- zalecana w szczególności osobom mających problemy żołądkowe
  • nie uczula
  • jest zasadotwórcza (o co chodzi z produktami zasado- i kwasotwórczymi?)
  • zawiera dużo przyswajalnego białka, a niewiele skrobi
  • ma bardzo silne właściwości odżywcze- charakteryzuje się dużą zawartością żelaza i miedzi oraz witamin z grupy B
  • pozytywny wpływ na skórę, włosy i paznokcie zawdzięcza zawartości krzemu
  • korzystnie wpływa na pamięć i koncentrację (dzięki zawartej w niej lecytynie), dlatego polecana jest szczególnie osobom pracującym intensywnie umysłowo oraz osobom uczącym się
  • zapobiega odwapnianiu kości i przyspiesza regenerację po ich urazach
  • jest bogata w antyoksydanty
  • ma działanie detoksykujące organizm
  • wzmacnia odporność
  • dzięki zawartości krzemu uelastycznia naczynia krwionośne

Mąka jaglana ma podobne właściwości jak sama kasza. Jednak dostępna jest najczęściej w sklepach ze zdrową żywnością i jej cena jest dość wysoka. Bez problemu można jednak uzyskać taką mąkę w domu- wystarczy dobry młynek lub blender. Surową kaszę jaglaną należy zmielić na mąkę i gotowe!

Jeśli nie macie żadnych pomysłów jak wykorzystać kaszę jaglaną w kuchni lub też szukacie nowych inspiracji podrzucam linki do wcześniejszych przepisów z jej udziałem.

kasza jaglana

slodycze z kaszy jaglanej

Serdecznie zapraszam do wypróbowania!

Poniżej znajdziecie odnośniki do wpisów z tej serii:
jagody goji
produkty pszczele
spirulina
aloes
orzech kokosowy
kakaowiec
jagody acai
chlorella
pokrzywa
buraki
kiszonki
– maca
kurkuma
– czosnek

Pozdrawiam
a podpis

 

 

Follow

zBLOGowani.pl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...