Kto z nas nie uwielbia czekolady? Pewnie znając życie znalazłaby się taka osoba, ale ich odsetek jest zdecydowanie niewielki. Więc prawie każdy chętnie zje kostkę, dwie, trzy, cztery i tak do końca tabliczki 😉

Wiadomo, że czekolada ma w sobie coś szczególnego – uspokaja, daje ogromną dawkę przyjemności i jest fenomenem samym w sobie. Większość osób wie również, że im większa zawartość kakaa w czekoladzie tym lepiej. Dlaczego?

Nie będzie odkryciem jak napiszę, że czekolada jest wytwarzana z nasion kakaowca. Dlatego też można przyjąć, że kakao to czekolada. Idąc tym tropem dojdziemy do wniosku, że wszystkie dobroczynne cechy czekolady pochodzą od źródła, czyli od samego kakaa. Mowa tu oczywiście przede wszystkim o właściwościach przeciwutleniających, ale również o mineralnych i regenerujących neuroprzekaźnikach. Co jeszcze zyskamy spożywając kakao?

  • kakao wspiera układ krążenia
  • charakteryzuje się dużą zawartością minerałów
  • ma szeroki wachlarz niepowtarzalnych właściwości (wiele z nich niestety zanika w wyniku obróbki termicznej i przetwarzania)
  • istnieją badania mające na celu potwierdzenie przypuszczeń, że kakao ma korzystny wpływ na dopływ krwi do mózgu oraz poprawia jego funkcjonowanie u osób starszych
  • przeciwutleniacze- kakao charakteryzuje się największym stężeniem przeciwutleniaczy spośród wszystkich innych produktów. Zawiera więcej przeciwutleniaczy niż czerwone wino, borówki, jagody acai, granaty i jagody goji razem wzięte! (Superżywność- D. Wolfe)
  • kakaowiec to świetne źródło magnezu- dzięki dużej jego zawartości wspierana jest praca serca i mózgu, poprawia się perystaltyka jelit, rozluźniają się mięśnie, osłabiane są skurcze menstruacyjne
  • kakaowiec zawiera 314% zalecanej dziennej dawki żelaza tylko w 28 gramach!
  • dzięki zawartości chromu kakao pomaga zrównoważyć poziom cukru we krwi
  • w kakaowcu znajdziemy również cynk, miedź, mangan oraz witaminę C
  • ziarna kakaowca bogate są w kwasy omega-6 (po obróbce termicznej kwas ten niestety jełczeje)
  • zawiera cząsteczki PEA (fenyloetyloaminy), które ograniczają apetyt i zmniejszają łaknienie
  • kakaowiec ma w składzie również znaczne ilości aminokwasu o nazwie tryptofan, który jest czynnikiem przy produkcji seratoniny
  • kakao zawiera bardzo duże ilości błonnika i pomaga w oczyszczaniu jelit

Wnioskując z powyższego chcąc zachować najlepsze właściwości kakaowca warto sięgać po wersję tzw. raw, więc nie poddaną obróbce termicznej. W polskich sklepach już można dostać takie produkty. Zarówno w postaci zwykłej tabliczki czekolady, jak i orzechów/owoców oblanych surową czekoladą. Osobiście próbowałam jedynie wersji z orzechami i muszę powiedzieć, że smak jest dość ciekawy. Po pierwszym kęsie troszkę się rozczarowałam, gdyż jednak mózg widząc czekoladową kuleczkę od razu założył, że to będzie mleczna czekolada i podświadomie spodziewałam się słodyczy. Natomiast już przy drugim orzeszku zaczęłam się wciągać i z czystym sumieniem mogę polecić takie produkty osobom lubiącym czekoladę gorzką. Szkoda tylko, że w Polsce są one jeszcze bardzo drogie jak na nasze realia. Liczę, że z czasem (oby niedługo 🙂 ceny spadną i będzie można bez wyrzutów sumienia sięgnąć po jeszcze zdrowszą wersję czekolady i czerpać korzyści z jej cudownych właściwości.

Na zakończenie parę jeszcze ciekawostek o kakaowcu:
– za czasów Majów i Azteków nasiona kakaowca służyły jako waluta
– drzewo kakaowca kwitnie i produkuje owoce przez cały rok
– proces dojrzewania pojedynczego owocu trwa od pięciu do sześciu miesięcy
– każdy owoc kryje w sobie 20-50 nasion
– z dojrzałego drzewa można pozyskać około 50 owoców
– ziarna kakaowca nie zawierają cukru i w zależności od odmiany składają się w 50% z tłuszczu

Jeśli jeszcze nie czytaliście o pozostałych produktach okrzykniętych mianem super żywności to zachęcam serdecznie:

jagody goji
produkty pszczele
spirulina
aloes
orzech kokosowy
jagody acai
chlorella
pokrzywa
buraki
kasza jaglana
kiszonki
– maca
kurkuma
– czosnek

Wiem, że co niektórzy z Was mieli już styczność z surową czekoladą. Jakie są Wasze wrażenia?

Serdecznie pozdrawiam
a podpis

 

 

Follow

zBLOGowani.pl