Dziś kolejny wpis z serii o super żywności. Tym razem dotyczył on będzie jagód acai. Zanim przejdę do sedna chciałam jeszcze zachęcić do zapoznania się z wcześniejszymi wpisami z tego cyklu (tu znajdziecie wyjaśnienie co to superfood oraz spis dotychczas opisanych produktów).

Czym szczególnym wyróżniają się te stosunkowo jeszcze mało popularne w Polsce owoce?

  • przede wszystkim są bardzo bogate w przeciwutleniacze! Zawarte w jagodach fenole i antocyjany będące silnymi przeciwutleniaczami mają ogromne znaczenie w procesie neutralizacji wolnych rodników. Według badań jagody acai uzyskały wynik ORAC (zdolność wchłaniania wolnych rodników) w wysokości 185 punktów. Dla porównania czerwone winogrona uzyskały jedynie 11 punktów, borówki 32, a granat 105.
  • zawierają  duże ilości kwasów tłuszczowych (omega-3 oraz omega-6)
  • jagody acai są również pomocne przy produkcji komórek macierzystych
  • bogate są w sterole roślinne hamujące wchłanianie nadmiernych ilości cholesterolu zwierzęcego w naszym organizmie
  • dzięki wysokiej zawartości błonnika wspomagają proces trawienia
  • charakteryzują się niską zawartością cukru
  • mają niski indeks glikemiczny
  • jagody acai bogate są w minerały i witaminy- szczególnie w wapń, fosfor, beta-karoten oraz wit. E
  • wzmacniają działanie układu nerwowego i mózgu
  • wspomagają układ sercowo-naczyniowy
  • stymulują wytrzymałość oraz rozwój mięśni
  • wzmacniają układ odpornościowy
  • wspomagają szybką regenerację organizmu

Ze względu na fakt, że palmy, na których rosną jagody acai, są silnie uzależnione od klimatu rosną ona wyłącznie na terenach tropikalnych w pobliżu równika. Dlatego też najczęściej można spotkać jagody acai w formie przetworzonej. Najbardziej popularną formą występowania jest skoncentrowana forma proszku.

A Wy jedliście kiedyś jagody acai? Ja jeszcze nie miałam okazji, więc jestem ciekawa Waszych opinii!

Poniżej znajdziecie odnośniki do wpisów z tej serii:
jagody goji
produkty pszczele
spirulina
aloes
orzech kokosowy
kakaowiec
chlorella
pokrzywa
buraki
kasza jaglana
kiszonki
– maca
kurkuma
– czosnek

Pozdrawiam
a podpis

 

 

Follow

zBLOGowani.pl