To już chyba ostatni dyniowy przepis dla Was w tym roku. Sezon na dynię jeszcze trwa jednak już nie długo. Z okazji Halloween dużo jest promocji i można dostać ją w bardzo przestępnej cenie. Wykorzystajcie to póki możecie, bo potraw z jej dodatkiem jest na prawdę dużo. Dziś przedstawiam Wam przepyszny i puszysty sernik dyniowy z dodatkiem musu truskawkowego. Łapcie przepis!

Sernik dyniowy z musem truskawkowym na owsianym spodzie

Składniki:
masa serowo-dyniowa
1 kg sera wielokrotnie mielonego
2 szklanki puree z dyni
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki stewii lub innego dowolnego słodzidła
3 jajka

spód:
2 duże dojrzałe banany
2 szklanki płatków owsianych

mus truskawkowy:
ok 100g świeżych lub mrożonych truskawek
2 łyżki stewii lub innego dowolnego słodzidła

Przygotowanie:
1. Pokrój dynię w kostkę i gotuj w garnku często mieszając. Możesz na spód dolać troszkę wody, by uniknąć przypalenia dyni. Gdy dynia zmięknie zmiksuj ją na gładką masę i odmierz 2 szklanki. (jeśli masz gotowe puree z dyni pomiń ten krok)
2. Rozgnieć banany widelcem, a płatki owsiane zblenduj do postaci mąki.
3. Wymieszaj rozgniecione banany z płatkami. Jeśli masa będzie zbyt sucha można dolać odrobinę mleka.
4. Na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę wyłóż mieszanką bananów i płatków i dobrze ugnieć. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 180°C na 20 minut.
5. Wymieszaj twaróg z puree dyniowym. Następnie dodaj stopniowo jajka.
6. Do masy twarogowej dodaj mąkę ziemniaczaną i stewię. Całość dokładnie wymieszaj.
7. Podgrzej truskawki w garnku, a gdy zmiękną zblenduj je na mus, a następnie dodaj stewię.
8. Na wyciągnięty z piekarnika spód wylej masę twarogową, a następnie w paru miejscach delikatnie rozlej mus. Rozprowadź go za pomocą patyczka lub wykałaczki tworząc nieregularne kształty.
9. Sernik piecz przez 15 minut w temperaturze 180°C, a następnie zmniejsz temperaturę do 120°C i piecz około 70 min dopóki masa nie stężeje.
10. Po tym czasie uchyl delikatnie drzwi piekarnika i zostaw sernik na około 10 minut. Po tym czasie wyciągnij go z piekarnika i schłódź.

sernik dyniowy

Co prawda samo pieczenie sernika wymaga troszkę czasu, jednak warto go od czasu do czasu poświęcić. Smak zdecydowanie wynagradza włożony trud! Spód nie wymaga co prawda pieczenia jednak, by był bardziej zbity i utrzymał masę sernikową dobrze jest włożyć go do piekarnika dla pewności.

Można również zrobić mniejsze porcje używając kokilek. Wtedy można pominąć całkiem przygotowanie spodu i upiec samą masę sernikowo-dyniową. W każdej wersji ciasto jest niesamowite!

Spróbujcie również innych moich propozycji z wykorzystaniem dyni. Szczególnie gorąco polecam muffinki dyniowe z kremem daktylowym oraz placuszki dyniowe z karmelizowaną brzoskwinią.

Jeśli spodobał Ci się ten wpis zapraszam na stronę bloga na Facebooku i zachęcam do polubienia Fanpage’u. W ten sposób na bieżąco będziesz dostawać informacje o kolejnych ciekawych postach! Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Pozdrawiam
a podpis

 

Follow

zBLOGowani.pl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...