Wiem, wiem, pewnie dziwicie się, co to za połączenie. Sama byłam w lekkim szoku gdy zobaczyłam ten przepis w genialnej książce Kingi Paruzel. Ale od razu przykuł moją uwagę i chciałam go spróbować! Byłam bardzo ciekawa nietypowego połączenia i jego smaku. Co prawda miałam pewne obawy, czy mi to zasmakuje, ale okazały się one bezpodstawne!

Schab w kakao
Składniki:
5 kotletów schabowych bez kości
2 łyżeczki niesłodzonego kakao
2 łyżeczki chili w proszku
2 łyżeczki brązowego cukru
sól i pieprz

schab w kakao

Przygotowanie:
1. Wymieszaj kakao, cukier i chili.
2. Obtocz kotlety z obu stron.
3. Wlej odrobinę oleju na rozgrzaną patelnię.
4. Smaż kotlety parę minut z każdej strony.
5. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Jak sami widzicie przygotowanie takiego schabu trwa zaledwie parę chwil. Jak próbowałam to o dziwo nie zaskoczyło mnie samo połączenie mięsa i kakao. Niesamowicie zdziwiłam się jak miękki był ten schab! Nie mam pojęcia na czym polega cały trick, ale będę przygotowywać taki schab zdecydowanie częściej!

Ogólnie bardzo rzadko jemy kotlety na obiad, a jak już to nie w panierowanej wersji, dlatego ten schab przypadł nam bardzo do gustu. Nie wiem jak spodoba się on osobom uwielbiającym panierkę schabowego, ale myślę, że warto chociaż raz spróbować 😉

Smacznego!
a podpis

 

 

Follow

zBLOGowani.pl

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...