Gdy brak pomysłu na prosty i szybki w przygotowaniu lunch do pracy lub na uczelnię to z pomocą przychodzą wszelkiego rodzaju sałatki. Sama bardzo lubię takie rozwiązania, szczególnie, gdy temperatura za oknem jest wysoka i nie mam ochoty na gotowanie. W takich przypadkach sałatka w słoiku będzie najlepszą opcją.

Sałatka w słoiku (3 porcje)
Składniki:
100g surowego ryżu
200g miksu sałat
2-3 marchewki
2-3 gruntowe ogórki
1 awokado średniej wielkości
ulubione kiełki
3 łyżki oliwy
2 łyżki soku z cytryny
szczypta soli
ulubione przyprawy (użyłam rozmarynu, płatków drożdżowych i pieprzu)

Przygotowanie:
1. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Marchew, awokado i ogórki obierz ze skóry.
3. Marchew zetrzyj na tarce.
4. Ogórki i awokado pokrój w kostkę.
5. Wymieszaj wszystkie składniki na dressing, a następnie przelej go do osobnego pojemniczka.
6. Gdy ryż się już schłodzi możesz przystąpić do układania warstw sałatki. Zacznij od warstwy miksu sałat, następnie wyłóż ryż, startą marchewkę, awokado, ogórek, a na górę kiełki.
7. Sos do sałatki dodaj tuż przed podaniem.

Sałatka w słoiku jest według mnie dużo wygodniejsza do przetransportowania. Najważniejsze jest zaopatrzenie się w szczelny słoik i mały pojemnik na sos. Bardzo ważne jest, żeby nie dodawać sosu od razu po przygotowaniu. Powinien on zostać użyty tuż przez podaniem sałatki.

Taki lunch do pracy lub na uczelnię można przygotować naprawdę bardzo szybko! Do tego przygotowanie wieczorem dzień wcześniej również jest możliwe. Rano tylko pakujesz słoik do torebki i w drogę! Niby to tylko sałatka, ale dzięki zawartości tłuszczy z oliwy i awokado oraz złożonych węglowodanów z naturalnego ryżu, ale nasyci Cię ona na dłuższy czas.

Sałatka w słoiku to jedna z inspiracji, a przecież pomysłów na zdrowe i smaczne obiady nigdy nie jest za wiele! Warto mieć bazę sprawdzonych przepisów, do których często się wraca, jednak czasem trzeba też otworzyć się na nowe smaki i poszerzać podstawowe menu. Jeśli więc szukasz większej ilości inspiracji na zdrowe, wegańskie posiłki to serdecznie zachęcam Cię do zapoznania się z ebookiem „Zdrowe posiłki”, w którym znajdziesz inspiracje na śniadania, obiady i desery. Razem aż 20 prostych w przygotowaniu i smacznych przepisów, które urozmaicą Twoje menu!

zdrowe posiłki wegańskie

Dodatkowo zachęcam Cię również do przejrzenia przepisów dostępnych na blogu. Oto parę sprawdzonych propozycji, które mogą Cię zainteresować:

Krem z batatów i marchewki
makaron udon z warzywami
tarta z pieczarkami

krem z batatów i marchewki
błyskawiczny makaron udon z warzywami
przepyszna tarta z cebulą i pieczarkami
potrawka z soczewicy z ryżem
prosta sałatka z brokułem, pomidorkami koktajlowymi i słonecznikiem

Jeśli spodobał Ci się ten wpis zapraszam na stronę bloga na Facebooku i zachęcam do polubienia Fanpage’u. W ten sposób na bieżąco będziesz dostawać informacje o kolejnych ciekawych postach! Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Smacznego!
a podpis

Follow

zBLOGowani.pl

Zapisz