Batony owsiane domowej roboty to jedne z najprostszych w przygotowaniu domowych słodkości. Świetnie sprawdzą się jako przekąska do zabrania ze sobą na wycieczkę za miasto. W zależności od tego jaką ilością czasu dysponujecie można przygotować wersję bez pieczenia lub taką z wykorzystaniem piekarnika. Tym razem zapraszam Was do testowania pieczonych batonów na bazie ekspandowanego amarantusa i płatków owsianych.

Batony owsiane (ok. 8 sztuk)
Składniki:
1 szklanka amarantusa ekspandowanego (poppingu)
1 szklanka płatków owsianych
0,5 szklanki żurawiny
4 łyżki nasion chia
4 łyżki dowolnego mleka
3/4 szklanki suszonych daktyli
1 łyżka miodu lub innego płynnego słodzidła

Przygotowanie:
1. Suszone daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na około 10-15 minut.
2. Gdy daktyle zmiękną odlej wodę, a suszone owoce zblenduj do uzyskania jednolitej masy.
3. Wymieszaj suche składniki w misce- amarantus, płatki owsiane, żurawinę oraz nasiona chia.
4. Do zblendowanych daktyli dodaj mleko i słodzidło.
5. Połącz suche i mokre składniki i dokładnie wymieszaj.
6. Wyłóż masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozłóż masę równomiernie na blasze ustalając, jak wysokie powinny być batony. Całość mocno dociśnij łyżką lub dłonią.
7. Piecz przez około 25 minut w temperaturze 200°C (góra- dół).
8. Gdy masa będzie już upieczona odstaw ją na chwilę do ostygnięcia, a następnie pokrój w batony dowolnego kształtu i rozmiaru.

Blacha może być dowolnej wielkości, gdyż masa łatwo się kształtuje i bez problemu można wykorzystać większą formę. Batony owsiane można wzbogacić dodając ulubione nasiona- pestki dyni, słonecznik, czy sezam. Świetnie sprawdzi się również dodatek w postaci łyżki masła orzechowego. Szczególnie to z kawałkami orzechów nada batonom ekstra chrupkości.

Oczywiście przypominam o pysznych ebookach, które są dostępne na blogu w zakładce „darmowe materiały„. Od niedawna dostać tam możecie ebook poświęcony zdrowym śniadaniom na słodko. Zapraszam! 🙂

zdrowe śniadania ebook

Szukacie innych propozycji na batony i ciastka? Sprawdź koniecznie te propozycje!
proste batony bez pieczenia

batony owsiane bez pieczenia

domowe batony bez pieczenia
owsiano-amarantusowe batony z nasionami chia
pieczone ciastka orzechowe
ciasteczka owsiane, które zawsze wychodzą
mocno orzechowe ciastka owsiane
orzechowe ciastka owsiane
ciastka owsiane z jabłkiem, orzechami i cynamonem
jaglane ciastka z żurawiną
chrupiące ciasteczka z ziarnami

 

A jeśli jeszcze brakuje Ci inspiracji na wykorzystanie truskawek to z pewnością spodobają Ci się te pomysły:
truskawkowy pudding chia
truskawkowy pudding chia
truskawkowa kasza manna z czekoladą
truskawkowe pralinki
truskawkowo- czekoladowy deser w pucharku
sernik dyniowy z musem truskawkowym
jogurtowa tarta z owocami

Jogurtowa tarta z owocami

owsiane babeczki z kremem jaglanym i truskawkami
czekoladowe naleśniki z truskawkami

Jeśli spodobał Ci się ten wpis zapraszam na stronę bloga na Facebooku i zachęcam do polubienia Fanpage’u. W ten sposób na bieżąco będziesz dostawać informacje o kolejnych ciekawych postach! Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Smacznego!
a podpis

Follow

zBLOGowani.pl

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...