Dużo osób lubi tarty. Sama wprost je uwielbiam zarówno na słodko jak i w wersji wytrawnej. Mogłabym je jeść bardzo często, gdyż kombinacji smakowych jest na prawdę wiele! Jednak małym problemem jest fakt, że tarta to spód z kruchego ciasta. Oznacza to niestety spore ilości masła i w związku z tym kalorii. Często też czułam się dość ciężko po takim obiedzie. Więc postanowiłam pokombinować i znaleźć sposób na bardzo smaczną, ale jednocześnie zdrowszą tartę.

Możliwości zmian tradycyjnego spodu jest, jak się okazuje, bardzo wiele. Ja póki co wybrałam najprostszą i też najtańszą wersję. Mój spód składa się tylko ze zmielonych płatków owsianych i bananów. Stwierdziłam, że taka będzie najlepsza na początek i nie będzie też zbyt skomplikowana. Nawet osoby, które wcześniej nie miały zbyt wiele do czynienia z pieczeniem powinny sobie poradzić z jej wykonaniem.

Owsiana tarta z kremem i jagodami
Składniki:
2 duże dojrzałe banany
2 szklanki zmielonych płatków owsianych
1 szklanka kaszy manny
2,5 szklanki wody (lub mleka)
4 łyżki miodu
sok z 1 pomarańczy
1 łyżka oleju kokosowego (opcjonalnie)
około 150g jagód na wierzch tarty

Przygotowanie:
1. Dojrzałe banany rozgnieć widelcem i wymieszaj ze zmielonymi płatkami na jednolitą masę.
2. Całość przełóż do formy i piecz 20 minut w temperaturze 180°C.
3. Do garnka wsyp kaszę i zalej ją wodą. Gotuj na małym ogniu mieszając.
4. Wyciśnij sok z pomarańczy, dodaj do kaszy olej kokosowy i całość wymieszaj.
5. Gdy kasza wchłonie całą wodę i troszkę ostygnie dodaj miód. W razie potrzeby zblenduj na jednolitą masę.
6. Na ostudzony spód wyłóż krem i przyozdób jagodami.

W przepisie wykorzystałam jagody, ale z pewnością tarta będzie równie pyszna z malinami, borówkami lub innymi owocami. Latem mamy do wyboru ich bardzo dużo i wszystkie są tak smaczne, że aż żal ich nie jeść. Warto poeksperymentować troszkę i znaleźć ulubione połączenie smakowe.

Krem może być również wykonany z kaszy jaglanej. Świetnie sprawdza się w babeczkach i innych słodkościach.

babeczki z kremem jaglanym

Krem jaglany
1 szklanka kaszy jaglanej
3 szklanki wody
1 łyżka oleju kokosowego
2 łyżki miodu

Kaszę jaglaną ugotuj na małym ogniu w 3 szklankach wody z dodatkiem oleju kokosowego. Do ostudzonej kaszy dodaj miód i całość zmiksuj na kremową masę.

Obie wersje kremów są bardzo smaczne i zdecydowanie ciężko rozpoznać, że sporządzone są z kasz. Są świetną opcją, gdy chcemy wprowadzić te produkty do diety lub przemycić je niezauważenie dzieciom. Niestety w przeciwieństwie do jaglanej, kasza manna nie ma zbyt wielu wartości, jednak i tak to o wiele lepsza alternatywa niż maślane, czy śmietanowe kremy. Widziałam już w sklepie nawet jej pełnoziarnistą wersję i zamierzam ją niedługo wypróbować.

Smacznego!
a podpis

 

 

Follow

zBLOGowani.pl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...