Ostatnio noce i poranki są tak upalne, że w grę nie wchodzi żadne inne śniadanie niż nocna owsianka, owocowe smoothie bowl lub lody domowej roboty. Od czasu do czasu jeśli wieczorem jest troszkę chłodniej pod uwagę brane są również proste wegańskie placuszki. Od paru dni zajadam się tymi legalnymi pysznościami i korzystam z lata. Przepis na przykładowe smoothie bowl zamieszczałam jakiś czas temu na blogu, więc jeśli jeszcze nie mieliście okazji go przetestować to serdecznie zachęcam. Jeśli chodzi o legalne lody to przepis znajdziecie tutaj ->link. Wystarczy wieczorem dzień wcześniej włożyć masę do zamrażarki i rano cieszyć się ich smakiem. Nie wymagana jest żadna maszynka do lodów, są one również bez nabiału, jajek, czy jakichkolwiek dodatków typowych dla sklepowej wersji.

Skoro wiecie już gdzie szukać prawie wszystkich moich ulubionych śniadań na upalne poranki to przejdę do tego, którego jeszcze na blogu nie można znaleźć. Mowa o prostych, wegańskich placuszkach z dodatkiem świeżych owoców. Patrząc na ilość przepisów na różne placuszki łatwo się domyślić, że jestem ich wielką fanką. Dziś przedstawię Wam zdecydowanie prosty przepis, który może być śniadaniem samym w sobie albo też bazą do eksperymentów.

Proste wegańskie placuszki z owocami (ok. 30 sztuk)
Składniki:
1 łyżka mielonego siemienia lnianego lub nasion chia
3 łyżki wody
1 łyżka dowolnego płynnego słodzidła
1 łyżka roztopionego oleju kokosowego + odrobina do smażenia
0,5 łyżeczki cynamonu
0,5 szklanki wody
0,5 szklanki dowolnego mleka
1 szklanka pełnoziarnistej mąki
1 łyżka nasion chia

ulubione dodatki- u mnie parę borówek amerykańskich, parę malin, płatki kokosowe oraz roztopiona czekolada

Przygotowanie:
1. Siemię lniane wymieszaj z 3 łyżkami wody i odstaw do napęcznienia.
2. Do dużej miski wsyp cynamon, mąkę i nasiona chia.
3. W drugiej misce wymieszaj mokre składniki- słodzidło, olej kokosowy, mleko oraz wodę.
4. Połącz suche i mokre składniki, a następnie dodaj mieszankę z siemienia lnianego.
5. Na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju kokosowego smaż obustronnie średniej wielkości placuszki.
6. Gotowe placuszki udekoruj według uznania.

Mieszanka z siemienia lnianego lub nasion chia ma na celu zastąpienie jajka. Jeśli nie masz w domu żadnego z tych składników równie dobrze możesz użyć 1 łyżki płatków owsianych i zalać je 3 łyżkami gorącej wody. Należy pamiętać o odstawieniu tego na chwilę, by produkt miał czas na wchłonięcie wody.

Chcąc zrobić czekoladę własnej produkcji wystarczy wymieszać 3 składniki i podgrzać w mikrofalówce lub na małym ogniu w garnuszku. By uzyskać przepyszną czekoladową polewę wystarczy połączyć olej kokosowy, gorzkie kakao oraz dowolne płynne słodzidło. U mnie proporcje wychodzą najczęściej tak „na oko”, ale mniej więcej ilość słodzidła i oleju kokosowego jest równa, a kakao o połowę mniejsza. Jeśli chcesz mieć bardziej płynną czekoladę to dodaj więcej oleju lub słodzidła. Gdy ma być bardziej gęsta to po prostu zwiększ ilość kakao.

Proste wegańskie placuszki to tylko jedna z propozycji. Chcesz poznać inne? Sprawdź koniecznie te przepisy!
jogurtowe placuszki śniadaniowe

placuszki jogurtowe

jaglane placuszki z makiem
czekoladowe placuszki z kaszy manny
pyszne placuszki bananowe

placuszki bananowe

placuszki z batatów
dyniowe placuszki z karmelizowaną brzoskwinią
placuszki dyniowe
lekkie placuszki z cukinii
kokosowe owsiane placuszki z borówkami

placuszki owsiane

placuszki owsiano-amarantusowe
dyniowe placuszki na słono
jabłkowe placuszki bez mąki

Jeśli spodobał Ci się ten wpis zapraszam na stronę bloga na Facebooku i zachęcam do polubienia Fanpage’u. W ten sposób na bieżąco będziesz dostawać informacje o kolejnych ciekawych postach! Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Smacznego!
a podpis

Follow

zBLOGowani.pl

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...