Kto nie lubi naleśników? W dzieciństwie chyba wszyscy zajadali się nimi bez pamięci, szczególnie w klasycznej wersji na słodko z dżemem. Teraz jednak nadszedł czas na urozmaicenie i w dzisiejszym wpisie proponuję Wam proste naleśniki wegańskie z farszem ze szpinaku i pieczarek. Nie dajcie się jednak zwieść ich prostotą! Są bardzo szybkie w wykonaniu i zawierają zaledwie parę składników, ale są przepyszne!

Proste naleśniki wegańskie z farszem (10 sztuk)
Składniki na ciasto:
1 szklanka dowolnej pełnoziarnistej mąki
1 szklanka wody
odrobina soli

Składniki na farsz:
1 paczka mrożonego szpinaku (ok. 450g)
300g pieczarek
2 ząbki czosnku
1 łyżka mąki ziemniaczanej
4 łyżki mleka
odrobina oleju
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie ciasta:
1. Wymieszaj mąkę i wodę, a następnie dodaj sól.
2. Smaż naleśniki obustronnie na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju.

Przygotowanie farszu:
1. Na patelni smaż na odrobinie oleju przeciśnięty przez praskę czosnek.
2. Dodaj mrożone szpinak.
3. W międzyczasie umyj, obierz i pokrój pieczarki.
4. Dodaj pieczarki na patelnię i smaż całość na wolnym ogniu.
5. W kubku wymieszaj mąkę ziemniaczaną z dodatkiem mleka. Następnie zahartuj masę dolewając po łyżce ciepłej wody ze szpinaku. Gdy masa będzie ciepła wlej ją na patelnię i mieszaj.
6.Gdy woda odparuje dodaj przyprawy wedle uznania.
7. Naleśniki wyłóż gotowym farszem i przełóż na pół i jeszcze raz na pół.
8. Podawaj z ulubionym sosem.

Te naleśniki wegańskie z farszem genialnie smakują z sosem czosnkowym domowej roboty. Wystarczy wymieszać jogurt sojowy z odrobiną soli i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Bardzo dobrze smakują również z wegańskim majonezem zrobionym według tego przepisu.

Naleśniki są naprawdę bardzo prostym, ale jednocześnie sycącym i smacznym pomysłem na obiad. Te naleśniki wegańskie z farszem szpinakowym z dodatkiem pieczarek z pewnością zasmakują niejednej osobie.

Propozycje obiadowe na blogu to dopiero nowość. Mam nadzieję, że są one dla Ciebie przydatne i chętnie korzystasz z tych inspiracji. Jeśli szukasz więcej pomysłów na zdrowe, wegańskie obiady to koniecznie sprawdź te przepisy:

Dyniowe risotto z kurkami

Wegańskie pieczone pierogi

Nie zapomnij też o smacznym i zdrowym deserze po obiedzie:

jogurtowiec zebra

tofurnik truskawkowy

orzechowe ciastka z kakao

tarta czekoladowa bez pieczenia

dyniowe risotto z kurkami (wegańskie, bezglutenowe)
pieczone pierogi z przepysznym farszem (wegańskie)
efektowny jogurtowiec zebra (wegański)
truskawkowy tofurnik bez pieczenia (wegański)
orzechowe ciastka z kakao (wegańskie)
tarta czekoladowa z owocami (wegańska)

Sprawdź koniecznie zbiór 25 przepisów na zdrowe i wegańskie słodycze idealne na jesienną porę. Zachęcam Cię serdecznie do pobrania tego darmowego ebooka i skorzystania z inspirujących przepisów w nim zawartych. Bezpłatny ebook możesz pobrać klikając w przycisk poniżej lub otwierając zakładkę „bezpłatne materiały” znajdującą się na górze strony.

Chętnie pobiorę ebooka!

Jeśli spodobał Ci się ten wpis zapraszam na stronę bloga na Facebooku i zachęcam do polubienia Fanpage’u. W ten sposób na bieżąco będziesz dostawać informacje o kolejnych ciekawych postach! Znajdziesz mnie również na Instagramie:

Smacznego!
a podpis

Follow

zBLOGowani.pl