Pewnie każdemu nie raz zdarzyło się stojąc przy kasie sięgnąć po małą przekąskę w postaci batona. Też tak miałam i wiem, że na prawdę ciężko jest czasem przezwyciężyć chęć zjedzenia czegoś słodkiego szczególnie, gdy kolejka przed nami jest dość długa. Jednak odkąd zaczęłam robić w domu batony widok tych słodkości w sklepie wcale mnie nie rusza. Uwielbiam zarówno te tradycyjne z piekarnika, jak i wersję szybszą bez pieczenia.

Proste batony bez pieczenia (ok. 12 sztuk)
Składniki:
0,5 szklanki płatków owsianych
1 szklanka amarantusa ekspandowanego (poppingu z amarantusa)
3 łyżki miodu
2 łyżki masła orzechowego (wybrałam to z kawałkami orzechów)
2 łyżki mleka

Przygotowanie:
1. Masło orzechowe wraz z miodem podgrzej delikatnie w małym garnku lub w mikrofalówce. Masło stanie się bardziej płynne pod wpływem temperatury i będzie dało się bez problemu wymieszać z miodem.
2. Do miski wsyp płatki owsiane i szklankę amarantusa ekspandowanego.
3. Wymieszaj suche składniki z masą orzechowo-miodową, aż całość się sklei.
4. Dodaj 2 łyżki mleka, żeby całość dodatkowo się zespoliła.
5. Do blachy pokrytej papierem do pieczenia lub folią aluminiową wyłóż całą masę na batony. Mocno ugnieć, by batony się nie kruszyły po schłodzeniu.
6. Odstaw do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie przekrój batony na dowolny kształt ostrym nożem.

Można dodatkowo dodać olej kokosowy, który po schłodzeniu jeszcze usztywni baton. Jednak, gdy masa zostanie dobrze dociśnięta nie będzie stanowić żadnego problemu podczas krojenia.

Jeśli ktoś jeszcze ma wątpliwości, czy takie domowej roboty batony są na pewno lepszym wyborem niż sklepowe słodycze to mam nadzieję, że poniższa lista je rozwieje. Domowa wersja batonów na przykład owsianych:

  • nie zawiera białego cukru ani syropu glukozowo-fruktozowego
  • nie zawiera tłuszczy trans, które są bardzo szkodliwe
  • nie zawiera konserwantów
  • za to świetnie nadaje się jako przekąska po wysiłku lub podczas intensywnej nauki
  • dzięki węglowodanom złożonym zawartym w płatkach owsianych nie odczujesz spadku energii niedługo po konsumcji, gdyż będzie ona wyzwalana stopniowo

Dodatkowo- ile osób tyle rożnych wersji batonów! Każdy z nas ma swoje preferencje smakowe i są one często o niebo smaczniejsze niż sklepowe propozycje. Rzadko kiedy robię dwie identyczne wersje batonów. Nie ze względu na to, że coś mi w nich nie pasuje, ale właśnie dlatego, że cenię sobie różnorodność i urozmaicenie. W przypadku takich batonów bez pieczenia można sobie pozwolić na dodatkowe eksperymenty, gdyż czas ich przygotowania jest bardzo krótki.

Polecam również inne batony- zarówno takie bez pieczenia jak i te bardziej tradycyjne. Ciężko mi wybrać faworyta, gdyż wszystkie są według mnie bardzo smaczne.

domowe batony bez pieczenia z żurawiną
owsiano-amarantusowe batony z sezamem

Jeśli interesują Cię jeszcze inne pomysły na słodkości bez pieczenia to zapraszam do wypróbowania:

orzechowe czekoladki z amarantusem
kokosowy deser z dżemem chia

deser z kaszy gryczanej niepalonejdeser z kaszy gryczanej niepalonej

pyszne i dietetyczne praliny
deser a’la tiramisu

To tylko niektóre z moich propozycji. Więcej inspiracji znajdziesz w zakładce „przepisy”.

Jeśli spodobał Ci się ten wpis zapraszam na stronę bloga na Facebooku i zachęcam do polubienia Fanpage’u. W ten sposób na bieżąco będziesz dostawać informacje o kolejnych ciekawych postach! Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Pozdrawiam serdecznie!
a podpis


Follow

zBLOGowani.pl

Zapisz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...